Logar na videokonferenci z državami pobud jadransko-jonske regije

0

Zunanji minister Anže Logar je na današnji videokonferenci zunanjih ministrov članic Jadransko-jonske pobude in Strategije EU za Jadransko-jonsko makroregijo predstavil slovenske prioritete predsedovanja pobudama, ki ga bo prevzela 1. junija. Dejal je, da si bo Slovenija prizadevala, “da bo okrevanje od covida-19 tudi zeleno okrevanje”.

Zato je ključno, da države vztrajajo pri svoji zavezi, da bodo pri dodeljevanju sredstev v okviru nove finančne perspektive upoštevale tudi skupne makroregionalne prioritete strateškega pomena za jadransko – jonsko regijo, je dodal, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Druga pomembna tema v programu predsedovanja bo Zahodni Balkan, v okviru katerega si bo Slovenija prizadevala za implementacijo Zelene agende za Zahodni Balkan. Posebna pozornost bo še naprej namenjena nadaljevanju širitvenega procesa EU, pri čemer je Logar izrazil zadovoljstvo, da bosta Albanija in Severna Makedonija začeli pogajalski proces za vstop v EU.

Logar je udeležencem predstavil tudi ukrepe za uspešno soočenje z epidemijo covida-19 v Sloveniji. Ob tem je predsedovanje pobudama – tudi zaradi številnih tem in prioritet, ki se prekrivajo – označil kot uvod v slovensko predsedovanje Svetu EU v drugi polovici prihodnjega leta.

Logar se je videokonference udeležil na povabilo srbskega zunanjega ministra Ivice Dačića in ministrice za evropske zadeve Jadranke Joksimović. Na njej so ministri izmenjali mnenja in pobude o vlogi obeh pobud ter načinih uspešnega regionalnega sodelovanja pri blaženju posledic pandemije covida-19.

Logar se je zahvalil Srbiji za uspešno predsedovanje pobudama kljub posebnim razmeram zaradi pandemije ter vsem ministrom za vlogo, ki so jo njihova ministrstva prevzela z repatriacijami naših državljanov. Izrazil je zadovoljstvo nad tesnim sodelovanjem med zdravstvenimi ustanovami in policijami, ki je zagotovilo hiter pretok nujnega blaga med državami EU in Zahodnega Balkana.

To bo tretje predsedovanje Slovenije Jadransko-jonski pobudi po tistih v letih 2003-2004 in 2012-2013 ter prvo Strategiji EU za Jadransko-jonsko makroregijo. Med predsedovanjem bo v skladu s programom nadaljevala delo predhodno predsedujočih držav s poudarkom na gospodarskem sodelovanju in soočanju regije s posledicami pandemije covida-19 na okolju prijazen in trajnosten način, so še sporočili na MZZ.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen