Logar evropskemu komisarju Reyndersu: Slovensko pravosodje je bilo nedosledno v zadevi “pranja itanskega denarja” in neučinkovito v sodnih zadevah glede bančnih goljufij!

3

Zunanji minister Anže Logar je v spremnem dopisu k medresorskemu poročilu o vladavini prava v Sloveniji, poslanemu Evropski komisiji, opisal svoje videnje delovanja slovenskega pravosodja. Po poročanju Dela je pojasnil, da se številni sodni postopki končajo, ker zadeve zastarajo, številne sodbe ustavnega sodišča pa niso bile implementirane.

Nova Evropska komisija, ki poudarja svojo zavezanost vladavini prava, je članice EU pozvala, naj ji pošljejo poročila o vladavini prava, na podlagi katerih bo pripravila letno poročilo.

Poročilo med drugim podrobno odgovarja na vprašanja, kako je z neodvisnostjo, kakovostjo in učinkovitostjo pravosodnega sistema. Vsebuje tudi vprašanja o medijskem pluralizmu, standardih varovanja svobode tiska, vprašanja, povezana s sistemom zavor in ravnotežij med vejami oblasti, ter vprašanja glede položaja nevladnih organizacij.

Slovenija je v Bruselj poslala slabih 40 strani dolgo poročilo, ob tem pa še spremni dopis ministra Logarja, naslovljen na evropskega komisarja za pravosodje Didierja Reyndersa.

Logar po poročanju Dela v njem navaja, da je za Slovenijo značilno, da se številni sodni postopki, ki tečejo nerazumno dolgo, končajo, ker zadeve zastarajo. Prav tako trdi, da je Slovenija izgubila niz zadev na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu. Kazenski pregon bančnih goljufij je po mnenju ministra neučinkovit. Načelo videza nepristranskosti po njegovem mnenju ni spoštovano. Evropskemu komisarju je naznanil tudi to, da nekateri sodniki uporabljajo totalitarne simbole, a pri tem ni bil konkreten.

V spremnem dopisu je Logar omenil, da je redno sodstvo obsodilo nekatere opozicijske politike, a je te postopke ustavno sodišče razveljavilo.

Minister za zunanje zadeve je evropskega komisarja opozoril še na nedoslednost pravosodnega sistema v zadevi “pranje iranskega denarja”. Zapisal je, da je parlamentarna preiskovalna komisija, ki jo je vodil sam, organom pregona posredovala številne dokaze o domnevnem pranju iranskega denarja, a zadeva ni dobila epiloga, piše časnik. (sta/ured)

Št. komentarjev: 3
  1. Pubec pravi

    Pa tudi prodaje orožja, je pozabil napisati

  2. Črni pravi

    Kaj pa v pismu ne drži???

  3. Pubec pravi

    Saj ne rečem, da ne drži, vendar pa, zakaj pa sedaj, ko je na ” ablasti” , ničesar ne ukrenejo? Ampak v VSEH takih primerih, ne samo v tistih, ki so njim povšeči! To je bistvo vsega !

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen