Joe Biden odločno zanikal obtožbo o spolnem napadu na nekdanjo uslužbenko v svoji pisarni

0

Demokratski kandidat za ameriškega predsednika Joe Biden je danes odločno zanikal očitke o spolnem napadu na nekdanjo uslužbenko v svoji pisarni senatorja, poročajo tuje tiskovne agencije. “Ni res. To se ni nikoli zgodilo,” je Biden dejal v odzivu na obtožbe Tare Reade.

Dodal je, da so tudi uslužbenci, ki so bili takrat nadrejeni Tari Reade, nedvoumno zatrdili, da jim nikoli postavljala vprašanj v zvezi s tem ali se pritoževala. Incident naj bi namreč že takrat prijavila najmanj trem nadrejenim v Bidnovem kabinetu, ki pa se tega ne spominjajo.

V začetku aprila letos je domnevni incident prijavila tudi policiji. Biden naj bi jo leta 1993, ko je bila stara 29 let, v kleti senatnega poslopja stisnil ob steno, ji z rokami segel pod krilo in se je neprimerno dotikal.

Biden je danes za medijsko hišo MSNBC zatrdil, da se kaj takšnega nikoli ni zgodilo. Kot je dodal, mu tudi ni znano, zakaj bi se o tem govorilo po tolikem času od domnevnega dogodka. Zatrdil pa je, da se o motivih Tare Reade niti ne bo spraševal, prav tako je ne bo napadal, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Vprašanje zlorabe sicer po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ni pomembno le zato, ker bo Biden jeseni skušal Donaldu Trumpu prevzeti predsedniški položaj, pač pa tudi zaradi načina, na katerega so demokrati obravnavali obtožbe proti vrhovnemu sodniku Brettu Kavanaughu. Demokrati ga namreč zaradi obtožb o spolnem nasilju v najstniških letih niso podprli. Republikanska večina v zbornici je sicer njegovo kandidaturo nato potrdila.

Biden je takrat dejal, da je treba, ko ženska izreče takšne obtožbe, začeti s predpostavko, da je res vsaj nekaj tistega, o čemer govori. Tudi tokrat je za MSNBC Biden povedal, da je ženskam, seveda ob domnevi nedolžnosti, treba verjeti, če rečejo, da se jim je nekaj zgodilo. A potem je treba po njegovih besedah pregledati okoliščine in dejstva.

“Resnica je pomembna. In te trditve niso resnične,” je dejal.

Nekdanji senator je še poudaril, da si je vso svojo politično kariero prizadeval za izboljšanje položaja žensk. Prav tako se je zavezal, da bo v primeru osvojitve predsedniškega položaja za svojo podpredsednico izbral žensko.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen