Javnomnenjska raziskava Vox populi (maj 2020): SDS prva (22,1%), vse druge stranke daleč zadaj

0

Javnomnenjska raziskava Vox populi kaže ohranitev izrazite prednosti SDS pred konkurenco. Če bi bile volitve minulo nedeljo, bi bila zmagovalka SDS, sledile bi ji LMŠ, SD in Levica, v parlament bi se prebili še NSi in DeSUS, še vedno ostaja visok delež neopredeljenih. Delo vlade Janeza Janše kot uspešno ocenjuje 47,3 odstotka vprašanih.

Kot kaže Vox populi, krizno obdobje, ko koronavirusu sledita še gospodarska in socialna kriza, ni pretirano vplivalo na razmerja moči v strankarskem prostoru. Še vedno je več državljanov, ki ne vedo, koga bi volili ali na volitve ne bi šli. Teh je skupaj 37,6 odstotka.

Najvišjo podporo anketirani namenjajo vladajoči SDS, in sicer 22,1 odstotka. Podpora tej stranki je v zadnjem mesecu dni malenkost padla (aprila je podpora znašala 22,5 odstotka), a bi po izračunu še vedno zasedla 34 poslanskih mandatov.

Koalicijskim partnericam gre slabše. Nadaljuje se trend padanja NSi, ki bi ji volivci namenili 4,1 odstotka glasov, DeSUS 3,7 odstotka, kar je več kot aprila (2,6 odstotka), SMC pa 0,3 odstotka.

LMŠ ima trenutno podporo 12,2 odstotka volilnega telesa, medtem ko jo je aprila podpiralo 9,8 odstotka volivcev. Po izračunu bi ji pripadlo 19 poslanskih mandatov.

SD bi sodeč po tej javnomnenjski raziskavi prejela 8,2 odstotka glasov, Levica 6,1 odstotka, SNS in SLS po 1,8 odstotka, SAB pa 1,1 odstotka.

Skoraj polovica sodelujočih (47,3 odstotka) v majski raziskavi Vox populi je ocenilo delo trenutne vlade kot uspešno, 46,5 odstotka pa kot neuspešno.

Majsko merjenje priljubljenosti slovenskih politikov je sledilo razkritju afer z nabavo zaščitne opreme, kar je zelo vplivalo na priljubljenost najbolj izpostavljenih politikov. Na vrhu lestvice je še naprej predsednik republike Borut Pahor, ki mu podpora še raste. Sledijo Marjan Šarec, Tanja Fajon, Ljudmila Novak, Aleksandra Pivec, Milan Brglez, Janez Lenarčič in Dejan Židan. Premier Janša je z osmega mesta zdrsnil na 15. mesto, močno pa je padel tudi Anže Logar – na 18. mesto.

Vox populi je javnomnenjski raziskovalni projekt časnikov Dnevnik in Večer, izvaja pa ga agencija Ninamedia. Med 12. in 13. majem so telefonsko anketirali 700 ljudi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen