Italija s 3. junijem za državljane EU odpravlja omejitve na meji

0

Italija v okviru rahljanja ukrepov proti novemu koronavirusu s 3. junijem odpravlja tudi omejitve na meji – znova bo dovoljeno vstopanje in izstopanje iz države za državljane članic Evropske unije, je razvidno iz danes objavljenega vladnega odloka. Znova bo dovoljeno tudi potovanje med posameznimi italijanskimi deželami.

Doslej sta bila v okviru ukrepov proti koronavirusu vstop v Italijo in potovanje med deželami možna le v izjemnih primerih. V domovino so se denimo iz tujine lahko vrnili italijanski državljani, pa tudi tujci, ki imajo bivališče v Italiji.

Po novem bo meja odprta za državljane drugih držav članic Evropske unije, pa tudi San Marina in Vatikana. Po 3. juniju ob vstopu v državo ne bo več potrebna karantena. Za dva tedna bo obvezna samo za tiste, ki bi imeli stike z okuženimi z novim koronavirusom ali bi bili samo okuženi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tudi v prihodnje bodo sicer na podlagi ocene epidemiološkega tveganja na posameznih območjih mogoče spremembe najnovejšega odloka, poudarja italijanska vlada.

Odločitev vlade predstavlja velik korak v prizadevanjih Italije, da po več kot dveh mesecih zaprtja znova odpre svoje gospodarstvo.

Italija je kot prva država v Evropi uvedla stroge pogoje karantene, potem ko se je februarja na severu pojavilo več izbruhov novega koronavirusa. V začetku maja je nato država začela ukrepe rahljati – 4. maja so se denimo odprli tovarne in parki.

Nekatere dežele pozivajo k hitrejšemu odpiranju, a premier Giuseppe Conte vztraja pri postopnem pristopu, da bi se izognili drugemu valu okužb. 18. maja naj bi se odprle trgovine in restavracije, na isti dan se katoliška cerkev ob upoštevanju strogih ukrepov pripravlja na vnovičen začetek obhajanja maš. Tudi druge veroizpovedi bodo lahko znova izvajale obrede.

Vlada se je za sproščanje omejitev na meji odločila v trenutku vse nižje stopnje širjenja okužbe in vse nižjega števila umrlih zaradi covida-19. Medtem ko je še 27. marca v državi bolezen terjala več kot 900 življenj, so oblasti v petek poročale o 262 smrtnih žrtvah. Vsega skupaj je v epidemiji umrlo prek 31.600 ljudi, kar je na svetu tretja najvišja številka za ZDA in Veliko Britanijo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen