Gospodov dan in Mesec iz stranke Levica (aleluja)

5

Zahteve Levice naj bo gospodov dan dela prost dan ni mogoče zavrniti

Piše: Davorin Kopše

Kot vemo Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS) že dlje časa zahteva zaprtje oziroma neobratovanje trgovin ob nedeljah. V preteklosti smo imeli na to temo že referendum in kasnejše manevre, ki so referendumski izid nekoliko izigrali. Na referendumu je bilo namreč izglasovano naj bodo trgovine v nedeljo zaprte. Seveda da danes ni tako. Dosežen je bil kompromis, ki določa omejeno število nedelj obratovanja trgovin, trgovci smejo delati omejeno število nedelj v letu, nosečnicam pa nedeljskega dela ni dovoljeno odrejati.

No, moja zgodba se danes ne bo ukvarjala s preteklimi poskusi in dosežki na tem področju, ampak me zanima dogajanje v zadnjem času. Pa poglejmo kaj je pritegnilo mojo pozornost.

Stranka Levica je poskusila unovčiti javno mnenje, ki je dokaj naklonjeno zaprtju trgovin v nedeljo, zato so razglasili politično zahtevo, da se to tudi uresniči in na tviterju zapisali: »V Levici predlagamo, da trgovine ob nedeljah tudi po epidemiji ostanejo zaprte. Gre za korak v smeri zagotavljanja prostega časa, pravice do počitka, družinskega in socialnega življenja ter za majhen korak v smeri prenehanja spodbujanja nenehnega trošenja.« Ob tem se niso nadejali, da bo to večji korak, kot so dolge njihove noge.

V priloženem sporočilu za javnost niso pozabili napisati, da so to naredili ob delavskem prazniku 1. maju. Čutijo se namreč poklicane, da bi zastopali delavce in njihove pravice. V praksi sicer ni tako, saj s svojo politiko delavcem predvsem škodujejo, ampak v levičarski politiki je bilo in je še vedno tako, da je eno njihova deklarativna raven, praksa pa nekaj povsem drugega. Še nikoli namreč delavci niso živeli bolje kot živijo danes, ko je kapitalizem kljub svojim pomanjkljivostim na najvišji razvojni stopnji odkar obstaja.

In kaj se jim je po objavi na tviterju nepričakovano zgodilo? Ni trajalo dolgo, ko so doživeli presenečenje. Predsednik Slovenske demokratske stranke in aktualni predsednik vlade Janez Janša jih je ob retvitanju njihovega tvita presenetil z eno samo besedo v spremljajočem komentarju, ki se je glasila: »Podpiramo«.

Istega dne so o tem z zadihano sapo navdušeno poročali na POP TV (drugih nisem spremljal) in z Mescem celo posneli izjavo, kjer je Sloveniji sporočil, da je res presenečen. LOL!

Kaj se je kasneje dogajalo v zakulisju ni znano, je pa znano, da je medijski prostor v naslednjih dneh o tem obmolknil. Morda so dojeli kako vrhunsko je Janez Janša matiral Luko Mesca in Levico, ali pa mislijo, da je s tem zgodbe konec. V tem smislu je slovenski medijski parket precej nepredvidljiv, saj je jasno, da ne poroča na podlagi resnih zaključkov analiz, ampak bolj po navdihu in impulzivno. V političnem smislu je namreč Luka Mesec poraženec. Na kak način pišem v nadaljevanju in v predvsem zadnjem odstavku tega prispevka.

Seveda zgodbe o zaprtju trgovin ni konec. Prepričan sem, da bo prišlo do novih razprav o tem predlogu in tokrat je precejšnja verjetnost, da bodo trgovine na koncu ob nedeljah zares zaprte, čeprav so se že oglasili tudi trgovci, ki predlogu nasprotujejo. Res je, da bo treba preseči nekatera nasprotovanja in doseči soglasje, saj kolektivna pogodba za trgovino velja do konca leta 2022, kar pa poleg problema pomeni tudi, da je za pogajanja še precej časa. Kot omenjam že zgoraj, je javno mnenje predlogu naklonjeno, velik del politike pa tudi. V teh primerih je težko zmagati z nasprotovanjem. Trgovci bodo morali popustiti in sesti za pogajalsko mizo.

Kakorkoli, Luka Mesec je prišel molit v cerkev Slovenske demokratske stranke in slovenske desnice (simbolično), kjer je bil na njegovo presenečenje lepo sprejet. Lahko se je namreč pridružil svojim največjim političnim nasprotnikom v molitvi, da bi bila nedelja vsaj za trgovce resničen in pravi gospodov dan, ki naj bo posvečen družini in počitku.

Je že tako, da živimo v družbi s trdnimi krščanskimi temelji. Kdor je v naših krajih gor zrasel je na nek način kristjan, pa če to prizna ali pa ne. Opredeljen je mimo svoje volje. V svoji duši imamo krščanstvo, krščansko smo vzgojeni in se vsaj do neke mere vedemo kot kristjani. Le od kod naj bi Mesec sicer potegnil idejo, da naj bo gospodov dan dela prost? Luka in njegovi se niso spreobrnili, če se je komu zazdelo, le iz njihove notranjosti je privrelo. Ja, tudi Luka Mesec je kristjan.

Aleluja.

Št. komentarjev: 5
 1. Hit pravi

  Luka je sedaj v rdečem elementu. Zahteval bo odstop vseh ki pznajo Janšo. Torej 2 mio ljudi.

  1. Johan pravi

   Očitno Kopše, je tvoja kolumna, obupen krik iz kleti Trstenjakove, kjer očitno preživljaš dosti časa. Bolj kot gledam, bolj mi ni jasno, kaj bi rad z njo, razen pljuvanja, povedal. Res si čisto opranoglav, bivši miličnik in komunist, ki je pač na srečo našel neko zaposlitev v kleti.

 2. Johan pravi

  Očitno Kopše, je tvoja kolumna, obupen krik iz kleti Trstenjakove, kjer očitno preživljaš dosti časa. Bolj kot gledam, bolj mi ni jasno, kaj bi rad z njo, razen pljuvanja, povedal. Res si čisto opranoglav, bivši miličnik in komunist, ki je pač na srečo našel neko zaposlitev v kleti.

  1. Hit pravi

   Johar tvoj rdeči IKu je čisto na psu. To je vendar odličen članek.

   1. Johan pravi

    Za polpismene!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen