Bela hiša zdaj za žrtve covida-19 krivi tudi CDC, ta očitke zavrača

1

Na vrh seznama Bele hiše glede krivcev za pandemijo novega koronavirusa in smrti zaradi covisa-19 se je v nedeljo prebil Center za nadzor nad boleznimi (CDC) zaradi zamud pri razvoju testa, vendar pa je zdravstveni minister ZDA Alex Azar agencijo branil in razložil, da CDC ni bil nikoli mišljen kot steber za masovno testiranje v ZDA.

Dejstvo je, da so ameriški strokovnjaki pri CDC zavrnili že uporaben in dober test Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki je sicer tudi visoko na seznamu Bele hiše kot eden od krivcev za pandemijo koronavirusa v ZDA. CDC se je januarja spravil razvijat lasten test, ga razvil, začel pošiljati naokrog po državah, a ugotovil, da ne deluje in ga odpoklical, nato pa proti koncu februarja izdela novega delujočega.

Zamuda je bila, vendar pa konec februarja v ZDA nihče ni jemal resno koronavirusa, še najmanj vlada predsednika Donalda Trumpa. Razen delne prepovedi potovanj iz Kitajske v ZDA in zavračanja pandemije kot izmišljotine demokratov ter medijev ukrepov ni bilo. Številne raziskave so doslej že ugotovile, da so koronavirus v ZDA prinesli Evropejci.

Trumpov gospodarski svetovalec Peter Navarro je v nedeljo na televiziji ABC in NBC povedal, da je CDC pustil ZDA na cedilu z zamudo pri razvoju testa. Minister za zdravje Azar pa je dejal, da ima CDC pomembno vlogo v javnem zdravju in ni bil nikoli mišljen kot hrbtenica masovnega testiranja za viruse po ZDA.

Izgovarjanje na CDC prihaja dobra dva meseca potem, ko je Trump marca med obiskom CDC v Atlanti javno zagotovil, da lahko vsak, ki to želi, opravi test za koronavirus, saj imajo na voljo štiri milijone čudovitih kompletov za testiranje. V ZDA so doslej testirali 12 milijonov ljudi ali manj kot štiri odstotke prebivalstva, kar jih postavlja na 39. mesto na svetu po testiranju na prebivalca. Trump je sicer že pred dnevi razglasil prvo mesto in zmago glede testiranja.

Testi so v ZDA doslej odkrili skoraj 1,5 milijona okuženih s koronavirusom in do nedelje zvečer po štetju univerze Johnsa Hopkinsa 89.562 mrtvih. V državi New York so našteli 350.000 okužb in 28.232 mrtvih, nad 100.000 okužb in 10.000 mrtvih pa ima za zdaj le še New Jersey, kjer so do nedelje zvečer našteli 146.500 okužb in 10.363 mrtvih.

V New Yorku se stanje sicer še naprej izboljšuje in guverner Andrew Cuomo, ki se sooča s svežimi kritikami, da je z ukrepi proti koronavirusu zamujal zaradi nepotrebnega rivalstva z županom mesta New York Billom de Blasiom, se je v nedeljo javno testiral.

Sporočil je, da se je v soboto skupno število hospitaliziranih zaradi covida-19 spustilo s 6220 na 5900, število novih dnevnih hospitalizacij je nazadovalo s 400 na 374, število umrlih za covidom-19 pa je v soboto padlo s petkovih 157 na 139 ljudi.

V New Yorku zdaj na dan opravijo že 40.000 testov, ki so za tiste brez zavarovanja zastonj po 123 mestnih klinikah CityMD, vendar pa se vsak še ne more testirati, če nima vsaj nekaj simptomov ali ne spada med nujne delavce.

Trump se je medtem v živo javil na turnir v golfu za dobrodelne namene in širil optimizem z obljubo po vrnitvi v “normalo” do konca leta, pa če bo cepivo odkrito ali ne. Želi si stadione polne ljudi, ker pogreša šport. Trump je sicer znan po izjavi, da svoj živi dan ni telovadil, ker je prepričan, da to skrajšuje življenje.

Po ZDA se ukrepi proti koronavirusu odpravljajo še naprej brez nacionalne strategije po državah, kot se komu glede na podatke zdi varno. Apple namerava ta teden po ZDA odpreti 25 od svojih skupaj 271 trgovin.

Navarro je dejal, da bo Trump obnovil gospodarstvo, in napadel Kitajsko, da je s skrivanjem izbruha ohromila ameriško gospodarstvo v 30 dneh. Menil je, da bo potrebno gospodarstvo zagnati, še preden bo konec pandemije, ker bo sicer zdravilo hujše od bolezni.

Demokratski guvernerji, ki pri odpiranju gospodarstev namesto Trumpovemu optimizmu sledijo nasvetom zdravstvenih strokovnjakov, se soočajo z vse več tožbami republikancev. Trumpov odziv na pandemijo je v soboto posredno kritiziral nekdanji predsednik ZDA Barack Obama, ki je dejal, da se voditelji zvezne vlade ZDA niti ne pretvarjajo več, da jih vodenje proti pandemiji sploh kaj zanima.

Trump, ki občasno krivi Obamo, da zvezne vlade ni pripravil na izbruh pandemije koronavirusa, preden mu je izročil ključe Bele hiše, je v nedeljo odgovoril, da je bil Obama pač izjemno nesposoben predsednik. Trump sedaj na Twitterju redno vsak dan objavi “Obamagate”, kar naj bi se nanašalo na neko afero, ki pa je še ni uspel razložiti.

V čakanju na definicijo je v petek ponoči odpustil doslej že četrtega notranjega nadzornika ameriške vladne agencije, odkar so ga republikanci v senatu februarja oprostili ustavne obtožbe.

Zadnji na tnalu je generalni inšpektor State Departmenta Steve Linick, ki ga je odpustil z razlago, da nima zaupanja vanj. Kongresni demokrati so sprožili preiskavo, ker sumijo, da je Linick moral oditi, ker je začel preiskovati državnega sekretarja Mika Pompea.

Število komentarjev: 1

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen