Znaki umirjanja epidemije občutno dvignili tečaje delnic na evropskih borzah

0

Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma občutno zvišali. Vlagatelje očitno opogumljajo znaki umirjanja epidemije novega koronavirusa v državah, kot so Italija, Španija, Francija in tudi Nemčija. Upajo, da bosta temu sledila tudi Združeno kraljestvo in ZDA. Nafta se medtem ob preložitvi videokonference skupine Opec+ ceni.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 4,99 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 5,77 odstotka, v Parizu indeks CAC 40 4,61 odstotka in v Londonu FTSE 100 3,08 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX zvišal za 4,15 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 2,38 odstotka. V Milanu, središču zaradi epidemije koronavirusa najbolj prizadete italijanske dežele, je indeks FTSE MIB zabeležil štiriodstotno rast.

Tudi v New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes zvišujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure in pol pred koncem trgovanja na 5,64 odstotka višji ravni kot ob koncu petkovega trgovanja. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 5,18 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa 5,46 odstotka.

Tečaj evra v primerjavi z dolarjem rahlo drsi. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,0796 dolarja, kar je 0,12 centa manj kot ob koncu petkovega trgovanja. ECB je opoldne referenčni tečaj evra določila pri 1,0791 dolarja oz. 0,06 centa više kot v petek.

Nafta se medtem po več kot 30-odstotni rasti minuli teden danes precej ceni. Udarec vlagateljem je zadala novica, da bo videokonferenca članic Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) in drugih večjih proizvajalk nafte, med njimi Rusije, ki bi moralo biti danes, prestavljeno vsaj do četrtka. Na tem zasedanju naj bi se naftne države vendarle dogovorile za rez v črpanje črnega zlata.

Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena maja, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 26,56 dolarja, kar je 1,78 dolarja manj kot ob koncu petkovega trgovanja. V Londonu so se junijske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 1,39 dolarja na 32,72 dolarja.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen