Veliko pobud, francoski zdravniki prešli k dejanjem: Zaradi zdravstvene krize tožijo vlado

0

Več sto francoskih zdravnikov je proti francoski vladi vložilo tožbo, ker naj bi se na pandemijo covida-19 odzvala veliko prepozno. Tožba skupine, poimenovane C 19, je v prvi vrsti usmerjena proti premierju Edouardu Philippu in nekdanji zdravstveni ministrici Agnes Buzyn. Spletno peticijo v podporo tožbi je do danes popisalo okrog 366.000 ljudi.

V imenu skupine se je trojica zdravnikov – Philippe Naccache, Emmanuel Sarrazin in Ludovic Toro – 19. marca obrnila na sodišče, ki je edino pristojno za sojenje članom vlade za dejanja, storjena pri opravljanju službe. Philippu in Buzynovi očitajo “državno laž”.

Kot trdijo zdravniki, se je vlada nevarnosti koronavirusne bolezni 19 sicer zavedala, a je za zajezitev širjenja epidemije ukrepala prepozno ali pa celo napačno. Očitki se nanašajo tako na preskrbljenost z zaščitnimi maskami, opremo za testiranje kot na ukrepe v zvezi z izolacijo prizadetih oseb.

“Maske prihajajo, jim je v začetku februarja dejala vlada, in oni so verjeli. Začetek marca, ko so dojeli, da nimajo mask, so jim začeli govoriti, da jih sploh ne potrebujejo. V resnici je šlo za priznanje nemoči ali laž, saj v resnici zaloge mask sploh nismo imeli,” je za časnik Le Parisen dejal odvetnik tožnikov Fabrice Di Vizio.

Sarazzin je po drugi strani za medije povedal, kako so še začetku marca v njegovo ambulanto hodili bolniki, ki so se pravkar vrnili z najhuje prizadetih območij v Italiji in so grozno kašljali, a so brez opozorila sedeli v čakalnici, sam pa jih je moral obravnavati brez maske, povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Kritični so tudi do vpoklica že upokojenih zdravnikov, ki pravzaprav spadajo med najbolj ogrožene skupine, ter do prvega kroga lokalnih volitev, ki so jih v državi izvedli 15. marca, tik pred prepovedjo nenujnih izhodov.

Prelomnega pomena za vložitev tožbe je bil pogovor nekdanje zdravstvene ministrice Buzynove 17. marca za Le Monde, v katerem je zatrdila, da je vlado že zgodaj posvarila pred širjenjem virusa, tudi v luči prvega kroga lokalnih volitev.

Kot meni skupina C 19, bi morala vlada ukrepati že takoj po 30. januarju, ko je Svetovna zdravstvena organizacija širjenje novega koronavirusa razglasila za globalno grožnjo javnemu zdravju. Konkretno bi morale oblasti priskrbeti zaloge zaščitne opreme in kompletov za testiranje ter uvesti sistematično testiranje, navedbe skupine na spletni strani povzema časnik Le Figaro. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen