V ZDA zaradi koronavirusa umrlo 37.175 ljudi, v krizi kar 9,2 milijona državljanov ostalo brez zdravstvenega zavarovanja

0

Zaradi pandemije novega koronavirusa je glede na ugotovitve študije Inštituta za ekonomsko politiko (EPI) v ZDA doslej v mesecu dni zdravstveno zavarovanje izgubilo okrog 9,2 milijona ljudi. Izgubili so ga zato, ker so ga imeli preko delodajalca in so ob izgubi zaposlitve ostali tudi brez zavarovanja. V ZDA je sicer do sedaj umrlo 37.175 ljudi, okuženih pa je že več kot 710.000 državljanov.

Zaposlitev je sicer v mesecu dni v ZDA izgubilo najmanj 22 milijonov ljudi. Toliko je bilo namreč vlog za podporo zaradi brezposelnosti. Več kot polovica Američanov, ki ima zdravstveno zavarovanje, ima to zavarovanje sklenjeno preko delodajalca, ob izgubi službe pa izgubijo tudi zavarovanje.

Na to je s tvitom opozoril tudi nekdanji predsedniški kandidat demokratov Bernie Sanders, ki je sporočil, da je naravnost škandalozno, da je v ZDA zdravstveno zavarovanje še vedno odvisno od dobre volje delodajalca.

Sanders se zavzema za ukinitev zasebnega zdravstva in uvedbo splošnega javnega zdravstva, vendar to ni bilo všeč niti večini demokratov, kaj šele Američanom nasploh.

EPI poziva vlado predsednika ZDA Donalda Trumpa, naj zagotovi, da bo zdravstveno zavarovanje ohranil vsakdo, ki je izgubil službo zaradi pandemije. Sanders je na primer predlagal razširitev programov zavarovanja revnih medicare na vse Američane.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen