V ZDA število žrtev covida-19 naraslo na 61.000, ob tem več kot milijon okužb

0

V ZDA so do srede zvečer potrdili 1,04 milijona okužb s koronavirusom, za covidom-19 pa je umrlo že 61.000 ljudi. Predsednik Donald Trump je naznanil, da bo prihodnji teden obiskal Arizono, kar bo njegova prva pot iz Washingtona po mesecu dni.

Trump je napovedal, da bo imel kmalu spet velika predvolilna zborovanja, kjer bodo lahko ljudje sedeli drug ob drugem. Upa, da bo lahko kmalu obiskal tudi Ohio. Arizona je sicer podaljšala ukaz prebivalstvu, naj ostane doma do 15. maja.

Razmere po ZDA se glede naraščanja okužb in števila mrtvih še ne izboljšujejo, vendar pa se po posameznih državah že odpravljajo ukrepi družbenega distanciranja. V Wyomingu bodo tako v petek odprli vrtce, telovadnice, frizerske salone in druge posle.

Indijansko pleme Navajo je sicer medtem svojim pripadnikom za konec tedna prepovedalo zapustiti domove oziroma rezervat, ki leži na 70.000 kvadratnih kilometrih med Arizono, Utahom in Novo Mehiko. Med Indijanci Navajo je 1873 okuženih, za covidom-19 pa jih je umrlo 60.

Zvezna država New York, kjer je bilo do sinoči skoraj 300.000 okuženih in 23.477 mrtvih, že pošilja višek medicinskih ventilatorjev drugim državam, zapirajo se zasilne poljske bolnišnice, vojaška ladja bolnišnica Comfort pa ni več potrebna in bo kmalu odplula nazaj domov v Norfolk ali kam drugam.

V mestu New York, kjer je bilo do sinoči 165.000 okuženih in 18.000 mrtvih, je medtem ogorčenje sprožila novica o policijskem posredovanju v Brooklynu, kjer so se nalagala trupla umrlih pred pogrebnim zavodom v prikolice tovornjakov za selitev U-Haul. Našli so 60 trupel, ki so že razpadala in opozarjala sosede nase s smradom.

Iz Los Angelesa poročajo, da je v zveznem zaporu Terminal Island polovica od 1055 zapornikov okužena s koronavirusom, dva pa sta umrla. Večina zapornikov naj bi bila sicer asimptomatična.

Razne skupine in celo cerkvene organizacije pa pozivajo guvernerja Kalifornije Gavina Newsoma, naj začasno odpravi visok davek na prodajo marihuane.

V Kaliforniji je marihuana legalizirana od leta 2018, država pa pobira 50-odstotni davek na prodajo. Zaradi koronavirusa je prizadeta tudi ta industrija in narašča bojazen, da se bo prodaja zaradi visokih davkov in krize spet preselila na nezakoniti črni trg.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen