V prazničnih dneh bo na cestah več motoristov, Agencija za varnost prometa poziva k doslednemu spoštovanju predpisov

0

Pred nami je še en prazničen podaljšan konec tedna, ki ga bodo mnogi, predvsem motoristi, tudi zaradi odprave omejitve gibanja na občine izkoristili za izlete. Na agenciji za varnost prometa ob tem motoriste in tudi druge udeležence v prometu pozivajo k doslednemu spoštovanju prometnih predpisov.

Na Agenciji RS za varnost prometa (AVP) motoriste, mopediste in kolesarje pozivajo k odgovornemu vedenju v prometu, ostale udeležence v prometu pa opominjajo na njihovo povečano število na cesti, še posebej ob lepem vremenu. Neprilagojena hitrost pri voznikih enoslednih motornih botruje najhujšim posledicam prometnih nesreč.

Do vključno 15. aprila so bili vozniki enoslednih motornih vozil udeleženi v 109 prometnih nesrečah, kar je 12 odstotkov manj kot v enakem lanskem obdobju. Beležijo pa povečanje umrlih voznikov enoslednih motornih vozil, saj jih je letos umrlo že pet oziroma trije več kot v lanskem primerjalnem obdobju. Med umrlimi so štirje motoristi ter mopedist.

Večletni podatki kažejo, da so nesreče voznikov enoslednih motornih vozil pogostejše ob vikendih, v popoldanskem času, kar je predvsem povezano z življenjskim slogom voznikov enoslednih motornih vozil ter odnosom do motornih koles – vožnja z motornim kolesom je prej hobi kot nuja, poudarjajo na agenciji.

Motoristi in mopedisti morajo še dodatno poskrbeti za svojo varnost, preveriti brezhibno delovanje motorja, dosledno uporabljati zaščitno opremo in čelado, prilagoditi hitrost vožnje razmeram na cesti in oziroma upoštevati omejitev hitrosti. Pri tem naj nosijo svetla odsevna oblačila in imajo vedno prižgane luči, svetujejo na agenciji. Prav tako naj poskrbijo za varne postanke.

Tudi kolo mora biti brezhibno pripravljeno. Kolesarjem na AVP svetujejo, naj preverijo delovanje zavor, sprednje in zadnje luči ter zvonca, ustrezno naj napolnijo pnevmatike in poskrbijo, da so odsevniki ustrezno nameščeni. Uporabljajo naj kolesarsko zaščitno čelado, ki pomembno prispeva k večji varnosti, saj zmanjšuje težo posledic in poškodb glave za od 40 do 70 odstotkov.

Kolesarji naj nosijo svetla, odsevna oblačila, med kolesarjenjem pa naj nikdar ne uporabljajo mobilnega telefona ali slušalk, še svetujejo. Prav tako naj dosledno spoštujejo prometna pravila in razmere na cesti ter se ne izpostavljajo tvegani vožnji.

Posebej pa so na AVP opozorili tudi na visoko tveganje glede vožnje pod vplivom alkohola. Nujno je, da na motor, moped ali kolo sedejo trezni, so še dodali. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen