V Italiji podaljšali karanteno do 13. aprila, okuženih s koronavirusom več kot 105.000 ljudi, smrtnih žrtev 12.428

0

Italija je podaljšala karanteno zaradi pandemije novega koronavirusa do 13. aprila. Prvotno je bilo predvideno, da naj bi karantena, ki so jo razglasili 12. marca, veljala do 3. aprila. Skrb zbujajoče je stanje predvsem v italijanskim domovih za starejše občane.

Podaljšanje karantene do 13. aprila, v okviru katere so razen izjemoma prepovedani odhodi od doma ter je zaustavljanja vsa nenujna proizvodnja, je danes v senatu potrdil italijanski minister za zdravje Roberto Speranza, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Dodaja, da je s tem zavrnil govorice, da naj bi karanteno nameravali podaljšati do 4. maja.

Hkrati je italijanska vlada v torek zvečer sprejela omilitev karantene za otroke, čemur pa nasprotujejo v Lombardiji, ki jo je pandemija novega koronavirusa najhuje prizadela.

“Upam, da državljani ne bodo spoštovali te neumne, nesmiselne in neodgovorne odločitve ter bodo ostali doma in se igrali z otroki,” je dejal pristojni za zdravje v deželi Lombardija Giulio Gallera. Dodal je, da v Lombardiji iščejo načine, kako bi na deželni ravni razveljavili omejeno odločitev italijanske vlade.

Italijanska vlada je v torek zvečer po pritisku javnosti omilila karanteno za otroke. Po pozivu staršev, učiteljev ter pediatrov je italijansko notranje ministrstvo dovolilo sprehode otrok v spremstvu enega od staršev v bližini domovanja. Športne dejavnosti ostajajo še naprej prepovedane. Šole v Italiji so zaprte od 5. marca.

Italijanski premier Giuseppe Conte je medtem danes opozicijske stranke v Italiji seznanil, da vlada pripravlja paket pomoči ob pandemiji novega koronavirusa v višini 25 milijard evrov.

V Italiji so doslej potrdili najmanj 12.428 smrtnih primerov zaradi koronavirusne bolezni 19. Število okuženih z novim koronavirusom, več kot 105.000, ostaja stabilno, kar strokovnjakom vzbuja zmerni optimizem.

Skrb zbujajoče so razmere v italijanskih domovih za starejše občane, še posebej v kraju Mediglia pri Milanu. Od 150 stanovalcev v tem domu jih je zaradi covida-19 v mesecu dni doslej umrlo 62.

“Če je boj proti koronavirusu vojna, potem so domovi za starejše občane v prvih bojnih vrstah,” je dejal ustanovitelj omenjenega doma Auxilium Angelo Chiorazzo.

V Benečiji (Veneto) so medtem zaostrili ukrepe in vsem, ki bivajo v domovih za starejše občane, odredili odvzem brisov za testiranja na okužbo z novim koronavirusom. Strokovnjaki v Italiji ocenjujejo, da so ti domovi “časovna bomba”.

V enem od domov za starejše občane v kraju Merlara v deželi Benečija so pri vseh 73 stanovalcih potrdili okužbo z virusom sarc-cov-2, 22 jih je doslej umrlo. V kraju Villa Bartolomea v pokrajini Verona je zaradi covida-19 v enem od domov umrlo 15 stanovalcev, samo v eni noči sedem.

Razmere so težke tudi v domu Campostrini v kraju Sommacampagna pri Veroni, kjer je od 20. marca umrlo osem oseb, starih okoli 85 let, štirje zaradi covida-19. 17 od 37 zaposlenih je okuženih in so v samoizolaciji.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen