Trump predstavil smernice za ponovno odpiranje ZDA po koronavirusu

0

Ameriški predsednik Donald Trump je v četrtek na novinarski konferenci predstavil smernice svoje vlade za postopno odpiranje ameriškega gospodarstva in odpravljanje ukrepov družbenega distanciranja, sprejetih zaradi pandemije novega koronavirusa. Guvernerje zveznih držav je obvestil, da so odločitve v njihovih rokah.

Smernice predvidevajo tri faze odpiranja. Prva faza predvideva nadaljevanje družbenega distanciranja in združevanje največ deset oseb naenkrat ter odsvetovanje potovanj, ki niso nujna. Druga faza je družbeno distanciranje, kjer je možno in potrebno ter ne več kot 50 ljudi skupaj, potovanja pa so v redu. Tretja faza pa naj bi bila vrnitev v normalo z osredotočanjem na identifikacijo novih okužb in izolacijo.

Preden se te faze lahko začnejo, morajo države ali regije izpolniti določene kriterije, kot sta nazadovanje novih okužb najmanj 14 dni in obsežno testiranje. V prvi fazi bi morali ranljivi posamezniki še naprej ostati doma.

Drugi pa lahko gredo ven, vendar ne sme biti na kupu več kot deset oseb. V prvi fazi bi morali ostati bari in restavracije zaprti, gledališča, športni objekti in cerkve pa se lahko odprejo pod striktnimi pravili družbenega distanciranja.

Kakšna bodo ta pravila, ostaja v rokah guvernerjev, ki so sami sprejeli ukrepe za družbeno distanciranje, kot je zapiranje šol, restavracij in podjetij, ki niso nujna za boj proti koronavirusu. Malce zmede je Trump povzročil v začetku tedna, ko je dejal, da je on tisti, ki bo odločal, kdaj se bo spet kaj odprlo, vendar je to trajalo le en dan, nakar je povedal, da je odločitev v rokah guvernerjev.

Ti sicer že sami oblikujejo regionalne povezave za usklajen pristop k odpiranju gospodarstva in zvezi sedmih severovzhodnih držav ter treh zahodnih držav se je v četrtek pridružila še zveza sedmih držav srednjega zahoda ZDA. Guvernerji s Trumpovimi smernicami nimajo težav, saj ne spreminjajo ničesar in odločitve so v njihovih rokah.

Trump je v četrtek dejal, da spet začenjajo življenje, da se začenja preporod ameriškega gospodarstva, ampak jasno je, da bo vrnitev v normalo veliko počasnejša. Trumpova znanstvenika Deborah Birx in Anthony Fauci sta takoj opozorila, da bo šlo za “novo normalo”, in nista pritrdila predsednikovi trditvi, da se bodo ljudje kmalu množično vrnili na nogometne tekme in v restavracije.

Ankete kažejo, da je večina Američanov za bolj previden pristop, kljub nekaterim protestnikom po ZDA proti ukrepom družbenega distanciranja. Trump je v četrtek dejal, da se deli države lahko odprejo praktično že jutri. Do četrtka zvečer so v ZDA potrdili 671.151 primerov okužb s koronavirusom zaradi bolezni covid-19 pa je umrlo 33.268 ljudi. Covid-19 je v enem dnevu terjal rekordnih 4491 življenj, kažejo podatki univerze Johnsa Hopkinsa.

Smernice vključujejo tudi splošna priporočila podjetjem, kako naj se odpirajo, na primer z merjenjem temperature zaposlenim, hitrim testiranjem in redno dezinfekcijo delovnih mest. Ukrepi proti koronavirusu so v mesecu dni povzročili izgubo 22 milijonov delovnih mest, države so v proračunskih luknjah, ljudje pa brez denarja.

Kljub temu pa pred hitenjem svari primer letalonosilke Theodore Roosevelt na Guamu, kjer so med testiranjem 4800 članov posadke odkrili 600 okuženih, vendar pa 60 odstotkov med njimi ni imelo nobenih simptomov.

Nekaj upanja vzbuja novica, da se je zdravilo podjetja Gilead Sciences remdesivir v uvodnih testih pokazalo za uspešno proti koronavirusu in delnice podjetja so se v četrtek podražile za 14 odstotkov in potegnile za seboj celotno newyorško borzo. Pacienti, ki so v Chicagu dobili remdesivir, so zelo hitro okrevali.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen