Število mrtvih v ZDA zaradi novega koronavirusa preseglo 10.000, zvezna država New York vsaj do konca aprila v karanteni

0

Število smrtnih žrtev zaradi novega koronavirusa je danes v ZDA preseglo 10.000, okuženih pa je že skoraj 350.000 ljudi. Število mrtvih v najhuje prizadeti zveni državi New York sicer že dva dni zapored narašča počasneje, guverner države Andrew Cuomo pa je omejitve gibanja formalno podaljšal do 29. aprila.

Cuomo je dejal, da se število umrlih umirja že dva dni, manj je tudi novih sprejemov na zdravljenje in selitev v intenzivno nego. Kljub temu so bolnišnice polne do skrajnosti, v mestu New York pa po besedah župana Billa de Blasia zdaj bolj kot zdravstvene opreme primanjkuje zdravstvenih delavcev.

Cuomo je dejal, da je v državi z 20 milijoni prebivalcev okuženih skoraj 131.000 ljudi, umrlo pa jih je 4758. V mestu New York z osmimi milijoni prebivalcev je okuženih več kot 72.000 ljudi, umrlo pa jih je več kot 3000.

Cuomov ukaz o podaljšanju omejitev, ki pomeni zaprtje vseh dejavnosti, ki niso nujne za boj proti koronavirusu in preživetje prebivalstva, je čista formalnost, saj naj bi se najhujši teden šele začel. Guverner je dodal, da je najvišjo kazen za Newyorčane, ki ne upoštevajo navodil o socialnem distanciranju, povečal s 500 na 1000 dolarjev.

To je storil zaradi bližajočih se velikonočnih praznikov. Kristjani v New Yorku sicer navodila upoštevajo, nekaj več težav imajo z ortodoksnimi Judi, ki so se konec tedna zbrali v velikem številu na pogrebu 78-letnega rabina, ki je umrl zaradi covida-19.

“Ne briga me, kakšne vere si – jud, kristjan ali drugo. Zadeva je resna in nujno je odgovorno obnašanje,” je dejal guverner.

Napovedal je, da bo predsednika ZDA Donalda Trumpa prosil, naj vojaška ladja bolnišnica Comfort zdravi izključno bolnike s koronavirusom. Ladja je prejšnji teden z velikim pompom prišla v New York, kjer je zasidrana in neuporabna, ker je bila predvidena za sprejem bolnikov brez koronavirusa, da bi pomagala lokalnim bolnišnicam. Postopki za sprejem bolnikov pa so zaradi tega tako dolgotrajni in zapleteni, da je na ladji sedaj nekaj deset bolnikov.

Cuomo je tudi zavrnil idejo, da bi v mestnih parkih pripravili začasna pokopališča. Mestni svetnik New Yorka Mark Levine je tvital, da so vse mrtvašnice polne in da bodo parki postali začasna pokopališča. Tudi župan de Blasio je dejal, da za zdaj to ni potrebno. So pa začeli postavljati že drugo poljsko bolnišnico v parku, in sicer v Bronxu. Ena že stoji v Centralnem parku.

V ameriški vojski je okuženih 1132 ljudi, od tega največ v mornarici (431). Kar 150 okuženih je z letalonosilke Theodore Roosevelt na Guamu, med njimi kapitan ladje Brett Crozier, ki ga je vršilec dolžnosti sekretarja mornarice Thomas Modly v četrtek odstavil, ker si je upal opozoriti na problem širjenja virusa na ladji. Trump je podprl Modlyja, mornarji pa podpirajo bolnega kapitana. Mornarica je sicer začela z evakuacijo letalonosilke.

V prestolnici Washington, kjer se razvnema prepir med Trumpovimi političnimi člani delovne skupine proti koronavirusu in znanstveniki glede uporabnosti zdravila proti malariji, je število okuženih preseglo 1000, mrtvih pa je doslej 24. Prestolnica ZDA ima 700.000 prebivalcev.

Američane, ki si želijo več dejstev in manj političnega cirkusa, je v nedeljo presenetila Trumpova poteza na novinarski konferenci, ko je direktorju nacionalnega inštituta za zdravje Anthonyju Fauciju preprečil odgovor na vprašanje o sredstvu proti malariji.

Medtem ko Trump hvali zdravilo, Fauci razlaga, da ni preverjeno kot zdravilo proti koronavirusu in ima veliko stranskih učinkov.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen