Šolski primer, kako so nekateri mediji hoteli oblatiti ministra Janševe vlade – zaradi poslov za dobavo zaščitne opreme. Mama Mateja Tonina, ki je zaposlena pri Acronu, je namreč že 4 mesece v bolniškem staležu!

16

Največji posel za dobavo zaščitne opreme za preprečevanje širjenja koronavirusa naj bi se obetal podjetju Acron, v katerem je zaposlena mama obrambnega ministra Mateja Tonina. Minister očitke o nepotizmu zanika: “Ne jaz, ne moja mama s poslom Acrona z zavodom za blagovne rezerve nimava nič.” K preverbi integritete bo sam pozval KPK.

“Namen povezovanja mene, moje mame Joži Tonin, podjetja Acron in pogodbe o dobavi zaščitne opreme je zagotovo politikantski poskusu nekaterih, da me oblatijo, umažejo in obračunajo z mano,” je minister zapisal na Facebooku.

S tem se je odzval na očitke o nepotizmu, ki so se razplamteli predvsem na družbenih omrežjih po tistem, ko sta Oštro in POP TV objavila seznam podjetij, ki so od 10. marca dobila posle na razpisih za nabavo nujne medicinske opreme za zajezitev in obvladovanje epidemije.

Podjetij, ki so si razdelila posle v višini 129 milijonov evrov, je 31, 16 podjetij je prejelo razpise v višini najmanj milijona evrov, rekorder pa je podjetje Acron iz Pameč pri Slovenj Gradcu s skoraj 30 milijoni evrov, je navedla POP TV.

Podjetje Acron, ki ima tudi poslovno enoto v Ljubljani, zaposluje več kot 200 ljudi, leta 2018 so imeli 21,7 milijona evrov prihodkov, s trgovino, specializirano za prodajo potovalne in modne galanterije, darilnega, pisarniškega, šolskega programa in daril, se ukvarjajo 30 let. Ne pa tudi z medicinsko opremo.

“Zastopamo podjetja svetovno najbolj priznanih blagovnih znamk, med njimi ekskluzivno tudi eno največjih kitajskih podjetij, ki v svojem asortimanu ponuja tudi opremo, uporabno v zaščiti pred koronavirusom. S kitajskim partnerjem smo dogovorili posel, ki zagotavlja hitro in zanesljivo dobavo varnih in predvsem kakovostnih zaščitnih mask. Dobavljene zaščitne maske ustrezajo vsem zahtevanim standardom in imajo opravljene tudi potrebne teste,” je podjetje pojasnilo za televizijo.

Dodali so, da so že tri dni po podpisu prve pogodbe zagotovili dobavo prvih zaščitnih mask. “S strani dobavitelja imamo zagotovilo, da bodo vsa pogodbena določila spoštovana in realizirana. Posel s kitajskim partnerjem je ustrezno zavarovan, od države oz. naročnika pa naše podjetje ni zahtevalo nobenega predplačila. Dobavljene zaščitne maske se plačujejo po realizirani dobavi in po preverbi njihove kakovosti,” so zatrdili.

Posel je torej odvisen od zmožnosti dobave opreme, pri čemer je Tonin danes zapisal, da bo dobavi verjel, ko bo opremo videl v Sloveniji.

Potrdil je, da je med zaposlenimi v Acronu tudi njegova mama. “Ni pa lastnica podjetja. Ni tudi v organih nadzora ali upravljanja podjetja,” je navedel in dodal, da je zaradi prometne nesreče od decembra bolniško odsotna in z omenjeno pogodbo ni imela nič. V letnem poročilu za lansko leto je bila sicer navedena kot vodja prodaje pisarniškega materiala.

Tonin je danes pojasnil še, da se ministrstvo za obrambo ne ukvarja z nabavo zaščitne opreme, prav tako se ne pogaja o cenah in ne sklepa pogodb. “Vse to je v pristojnosti blagovnih rezerv ministrstva za gospodarstvo,” je izpostavil.

Medresorsko delovno skupino za sprejem, pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme, ki jo je ustanovila vlada, sicer vodi državni sekretar na ministrstvu za obrambo. A Tonin je poudaril, da ta skupina zgolj preverja izpolnjevanje tehničnih standardov ponudbe. “Ponudbe, ki izpolnjujejo zahtevane pogoje, se posredujejo zavodu za blagovne rezerve v nadaljnji postopek izvedbe naročila in sklenitev pogodb,” je dodal.

Ministrstvo za obrambo, natančneje uprava RS za zaščito in reševanje, pa je zadolženo za razdeljevanje zaščitne opreme, ki jo nabavijo blagovne rezerve.

“Ker želim, da je zadeva maksimalno jasna, da z izpostavljeno pogodbo Acrona nimam nič, bom že danes sam pozval Komisijo za preprečevanje korupcije naj preveri zakonitost in integriteto pri poslu Acrona z Zavodom RS za blagovne rezerve,” je še navedel Tonin.

Poleg Acrona je velik del posla za dobavo opreme dobilo tudi podjetje Joca Pečečnika Public Digital Infrastructure, dobilo naj bi za 25,4 milijona evrov posla. Na tretjem mestu je z 18,5 milijona evrov vrednim poslom GenePlanet, je še poročal POP TV.

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo pa so zvečer v sporočilu za javnost pojasnili, da je za izbor opreme odgovorna Uprava za zaščito in reševanje (URSZR), ki sodi pod ministrstvo za obrambo. Uprava zavodu za blagovne rezerve predloži oziroma potrdi zgolj tiste ponudbe, za katere oceni, da so ustrezne. Zavod pa nato pripravi in podpiše pogodbo z dobaviteljem ter uskladi aktivnosti za prevzem opreme v Sloveniji. Zavod nato opremo preda URSZR, ki poskrbi za njeno nadaljnjo distribucijo.

“Podpis pogodbe med zavodom za blagovne rezerve in podjetjem Acron je tako kot vse ostale pogodbe potekal v skladu z dogovorjeno prakso. Ustreznost ponudbe in posledično dobavitelja je potrdila URSZR, zavod za blagovne rezerve pa je nato izvedel vse potrebne aktivnosti za podpis pogodbe in njeno realizacijo. Vse zgoraj zapisano lahko potrdimo tako s protokolom, ki ga je sprejela medresorska delovna skupina, kot tudi s korespondenco med zavodom in URSZR, v kateri je URSZR pisno potrdila ustreznost podjetja Acron. Zavod za blagovne rezerve bo tako kot do zdaj tudi v prihodnje sklepal zgolj pogodbe, za katere bo URSZR strokovno ocenila, da so ustrezne,” so zapisali na gospodarskem ministrstvu.

Št. komentarjev: 16
 1. miko pravi

  Ki je dim tam je ogenj!

 2. bruh pravi

  rdeči mediji in vsa banda 571 smrdeči kučanovih ku rb bodo pač počenjali to kar so do sedaj , pljuvali bodo po drugače mislečih (če so v opoziciji ali na vladi) in pridno lizali mafijske smrdeče levičarske pra sce in svi nje (če so v opoziciji ali na vladi)..a je res tako težko razumeti in sprejeti tole?
  poglejte tudi glede orbana….. španska ultralevičarksa zločinska vlada počenja veliko hujše stvari kot orban..pa je problem le orban. tako,d a….ajd..

 3. Hit pravi

  Rdeči, ostareli hudič iz Murgl ne da miru.

 4. Re gornjim pravi

  Ste pa res na Pojbičevem nivoju, nivoju vaškega kre…tena

 5. Repincl pravi

  Če kdo, potem sdsovce dobro poznate take rabote!

 6. bruh pravi

  ni kaj levičarji se vedno izkažejo z njihovo nestrpnostjo, hinavščino, lažmi in predvsem črednim enoumjem….taki so….kaj čmo…glavno , da trenutno da našim post-komunističnim levičarjem ni dovoljeno klati in mori ti….čeprav, verjemite, bi to zelo radi počeli…ajd tudi zgornja dva…ajd

 7. rene pravi

  Če bo kdo kaj vtaknil v žep od državnih biznisov bodo to seveda rdeči, spomnimo se samo na Petrolovega Hana…

 8. Franjo pravi

  A ni na čakanju? Vse je seveda povsem pošteno, to, da firma ni registrirana za dobavo zaščitnih mask, nima veze ali kaj ? Me prav zanima, koliko bodo potem ze maske koštale

 9. bruh pravi

  posel bi morala dobiti naša legalizirana rdeča MAFIJA pa bi bilo vse prav in pošteno…ajd…kot vedno…

 10. haapy yack pravi
 11. raft pravi

  Novodobne komuniste, ki poznajo vse kar so njihovi idoli storili pa klub temu vstrajajo na tej filozofiji, sterat v ilegalo ali pa pod šus.
  Prokleta banda pokvarjena!

 12. mirror pravi

  Če te nekdo krivo obtoži, je to kaznivo dejanje. Ali so novinarji nad tem zakonom? V primeru JJ vem da so.

  1. Repincl pravi

   Si ti mirror iz kleti?

 13. raft pravi

  Miko pravi Pred 2 dneva
  Ki je dim tam je ogenj!
  —————
  S tem nisi povedal nič.

 14. Re gornjemu pravi

  Zate nič , zame pa marsikaj!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen