“Socialno čuteča” župana Janković in Arsenovič še v času epidemije koronavirusa spet uvedla plačljivo parkiranje. Mestni svetniki SDS so bili proti!

0

Mestne občine bodo ob vedno daljšem seznamu ponudnikov, ki bodo po praznikih lahko obratovali, s ponedeljkom ponovno uvedle parkirnine. Kot so zapisali v združenju mestnih občin, so se za potezo odločili zaradi prezasedenosti in dolgotrajnega parkiranja v mestnih središčih, kar bi lahko imelo negativne posledice na poslovanje ponudnikov.

V prestolnici, kamor vsakodnevno migrira največ ljudi, bodo tako v ponedeljek vse javne parkirne površine ponovno plačljive, so pa na Mestni občini Ljubljana izpostavili, da bodo maja še naprej zagotavljali brezplačno parkiranje na območju Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana za tamkajšnje zaposlene. A za razliko od “Arsenovičeve MOM” na “Jankovičevi MOL” sploh ni bilo glasovanja o tem, ali se mestni svetniki strinjajo s ponovno uvedbo plačljive parkirnine.

Mariborski mestni svet je na dopisni seji, ki je potekala od torka do danes, potrdil odločitev o tem, da mestna občina od ponedeljka znova uvaja plačljivo parkiranje na javnih parkiriščih v občinski lasti. Gre za parkirne površine na belih conah ter na plačljivih parkiriščih v Sodni ulici, Mlinski ulici, Loški ulici in na Rakuševem trgu.

Kot so pojasnili na mariborski občini, so strokovne službe pri rednih dnevnih ogledih parkirnih površin v njihovi lasti opazile, da so parkirišča v poslovnem času zasedena kar 90-odsotno, to pa stanovalcem z dovolilnicami povzroča težave.

Vodja svetniške skupine SDS v MS MOM Vladimira Cokoja takole pojasnjuje glasovanje PROTI:

“V svetniški skupini SDS bomo glasovali proti sklepu za odpravo plačljivih parkirnin na 12. dopisni seji MS MOM, ki traja od danes dalje do 30.4.2020.

Svoje glasovanje proti temelji na našem stališču, da je epidemija bila razglašena 12.3.2020 in  dejansko še traja, saj ni bila preklicana. Sproščanje nekaterih ukrepov še ne pomeni, da epidemije več ni in bo glede na strokovna mnenja, predvsem s področja zdravstva (NIJZ) po predvidevanju trajala še meseca maja, lahko tudi dlje.

Vodstvo MO Maribor želi v bistvu predvsem zaradi izpada finančnih prihodkov v proračunu iz naslova prihodkov od parkirnin enega izmed paketov ukrepov lokalne skupnosti, ki je bil namenjen ljudem –  preklicati.

Ob tem je potrebno poudariti, da bo MO Maribor zaradi epidemije Vlada RS  s paketom ukrepov zvišanja povprečnine, dodelila dodatna finančna sredstva v višini = 3.906.511 EUR, torej skoraj 4 mio več denarja.

Vlada RS je ob tem poudarila, naj vsi ti sprejeti paketi ukrepov bodo namenjeni ljudem in menim, da je tudi začasna ukinitev parkirnin eden izmed ukrepov lokalne skupnosti, ki je bil zaradi epidemije namenjen ljudem in naj tako do  preklica epidemije tudi ostane – torej ukrep – namenjen ljudem v času epidemije.”

Zaradi dosedanjega brezplačnega parkiranja bodo nižji tudi proračunski prihodki, ki jih mestna občina sicer namensko uporablja za urejanje javnih površin. Glede na projekcije občinskih služb naj bi izpad prihodka do konca aprila znašal dobrih 285.000 evrov.

Številne občine so se pobiranju parkirnin odpovedale, ko je vlada v sklopu ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa začasno ustavila javni potniški promet. Ta sicer še ne bo začel obratovati. Vladni govorec Jelko Kacin je danes dejal, da so v pripravi ukrepi, s katerimi bi javni potniški promet sprostili 11. maja.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen