Skupina trinajstih strank članic EPP poziva k izključitvi Fidesza iz te največje evropske politične skupine v EP

0

Voditelji trinajstih desnosredinskih strank iz enajstih držav so danes v pismu predsedniku konservativne Evropske ljudske stranke (EPP) Donaldu Tusku pozvali k izključitvi stranke madžarskega premierja Viktorja Orbana Fidesz iz EPP zaradi izrednih ukrepov v pandemiji, ki da očitno kršijo temeljna načela liberalne demokracije in evropske vrednote.

Pismo sta podpisali po dve belgijski in švedski stranki ter stranke iz Češke, Danske, Finske, Grčije, Nizozemske, Luksemburga, Litve, Norveške in Slovaške. Mogoče je, da se bo pismu pridružila še kakšna stranka.

Podpisniki izražajo globoko zaskrbljenost zaradi očitnih kršitev temeljnih načel liberalne demokracije in evropskih vrednot na Madžarskem.

“Boj proti covidu-19 terja obsežne ukrepe, a virus ne sme biti izgovor za neomejeno podaljševanje izrednega stanja. Bojimo se, da bo premier Orban uporabil novo pridobljene pristojnosti za nadaljnjo krepitev vladnega primeža, v katerem je civilna družba,” so zapisali v pismu.

EPP je dolžna zavarovati liberalno demokracijo, nesporne pravice posameznika in vladavino prava, ki so temeljna načela, na katerih temelji ne samo naša politična družina, ampak celotna EU, so še izpostavili.

K temu so dodali, da že nekaj časa spremljajo degradacijo vladavine prava na Madžarskem, in spomnili, da je članstvo Fidesza trenutno zamrznjeno zaradi nespoštovanja vladavine prava. A nedavni razvoj dogodkov potrjuje prepričanje, da Fidesz s svojimi sedanjimi politikami ne more uživati polnega članstva v EPP, so poudarili.

Pozvali so tudi k odločnemu skupnemu ukrepanju članic, saj da je v teh težkih časih močna in združena Evropa, zavezana k temeljnim vrednotam svobode, demokracije, enakosti, vladavine prava ter spoštovanja človekovih pravic in dostojanstva nujna za vse.

Šestnajst članic unije – Belgija, Danska, Estonija, Finska, Francija, Nemčija, Grčija, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Nizozemska, Portugalska, Španija in Švedska – je sicer ločeno izrazilo globoko zaskrbljenost zaradi tveganja kršitev načel vladavine prava, demokracije in temeljnih pravic, ki izhaja iz sprejetih izrednih ukrepov, piše v izjavi, objavljeni na spletni strani nizozemske vlade.

Izpostavile so, kar že ves čas poudarjajo tudi v Evropski komisiji, da morajo biti izredni ukrepi omejeni, sorazmerni in začasni, da jih je treba redno pregledovati, da morajo spoštovati evropska načela in mednarodno pravo ter da ne smejo omejevati svobode izražanja in medijev.

Ob tem so pozvale, naj o zadevi, ko bo to primerno, razpravljajo ministri EU za evropske zadeve.

Po več splošnih opozorilih, da morajo biti izredni ukrepi članic EU v pandemiji omejeni in sorazmerni, je zaskrbljenost zaradi razmer na Madžarskem danes izrazila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. “Skrbi me, da gredo nekateri ukrepi predaleč. Še posebej me skrbi položaj na Madžarskem,” je dejala.

Tusk je v sredo v pismu članov svoje politične družine že opozoril na spornost Orbanovih ukrepov. Spomnil je, da so številni člani v preteklosti nasprotovali izključitvi Fidesza iz politične družine, a nakazal, da bo treba o tem znova premisliti.

“Trenutno seveda razmišljamo o pomembnejših stvareh, naša prednostna naloga je boj proti pandemiji. A kmalu bo prišel čas, ko boste morali znova razmisliti o svojih stališčih,” je bivši predsednik Evropskega sveta in sedaj vodja stranke EPP zapisal v pismu.

Ob tem je Tusk v sredo tudi tvitnil, da je izkoriščanje pandemije za vzpostavljanje stalnega izrednega stanja politično nevarno in moralno nesprejemljivo.

Slovenski premier Janez Janša je na to na Twitterju odgovoril: “Dragi Donald Tusk, prosim pošljite nam in državam južno od nas nekaj osebne zaščitne opreme. Tudi ventilatorji so zelo potrebni in dobrodošli. Hvala.”

Za zdaj je predviden izredni kongres EPP v prvi polovici prihodnjega leta, na katerem naj bi obravnavali tudi vprašanje vrednot EPP, a neuradno se omenja možnost, da bi Tusk sklical izredni kongres prej.

Madžarski parlament je v ponedeljek sprejel zakonodajo, s katero so izredne razmere ob pandemiji covida-19 podaljšali za nedoločen čas. Orbanova vlada lahko odloča z odloki, za kar ne potrebuje potrditve parlamenta. Nova zakonodaja predvideva tudi od enega do pet let zapora za tiste, ki bi širili lažne novice, ki bi vznemirjale javnost ali preprečevale ukrepanje oblasti.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen