Poslanec Dejan Kaloh predlaga vsaj polovično znižanje RTV prispevka po vzoru držav višegrajske skupine, kjer ta znaša le okoli 5 evrov

17

V zadnjem času je bilo na socialnih omrežjih precej govora o tem, da je naročnina na slovenski RTV prispevek v višini 12,75 evra previsoka, glede na to kaj nacionalna televizija svojim gledalcem (ne) nudi. Ob dejstvu da je ta javni zavod lani pridelal za 3,2 milijona evrov izgub.

V vsakem primeru jim ne nudi uravnoteženega poročanja, temveč je le-to od izbruha pandemije koronavirusa odkrito anti-vladno nastrojeno. Gledalce moti predvsem pristransko novinarsko poročanje in podajanje informativnih vsebin, ki niso natančne in celovite.

Spomnimo: RTV-prispevek je posebna oblika (prisilne) javne dajatve, ki jo morajo plačevati zavezanci za plačilo in zapade v plačilo 15. v mesecu za tekoči mesec. Zavezanec za plačilo prispevka je vsak, ki ima oziroma uporablja radijski ali televizijski sprejemnik ali katerokoli drugo napravo, ki omogoča sprejem radijskih oziroma televizijskih programov na območju Republike Slovenije, kjer so zagotovljeni tehnični pogoji za sprejem vsaj enega programa RTV Slovenija.

Zakon o Radioteleviziji Slovenija (Ur.l. RS, št. 96/2005) v 31. členu navaja, da se šteje, da ima sprejemnik vsaka pravna ali fizična oseba, ki je registrirana kot odjemalec oziroma plačnik električne energije v javnem električnem omrežju, razen če poda pisno izjavo, da nima svojega in da v svojih prostorih tudi ne uporablja tujega radijskega ali televizijskega sprejemnika ter da je bila seznanjena z zakonskimi kazenskimi in pravnimi posledicami neresnično podane izjave.

Evropske države in nekatere druge države v katerih državljani ne rabijo plačevati prispevka za nacionalno televizijo: Belgija, Bolgarija, Ciper, Finska, Madžarska, Islandija, Izrael, Latvija, Lihenštajn, Litva, Luksemburg, Malta, Monako, Nizozemska, Severna Makedonija, Norveška, Romunija, Rusija, Španija, Švedska, Ukrajina.

Poslanec SDS Dejan Kaloh je danes na svojem Twitter profilu predlagal znižanje RTV prispevka vsaj za polovico po vzoru držav iz višegrajske skupine. Tam državljani plačujejo okoli 5 evrov na mesec, na Madžarskem pa so tovrstno prisilno dajatev ukinili že leta 2002.

“Sem bil pred skoraj poltretjim letom le prva lastovica? Če ne že ukinit na nulo, pa vsaj zmanjšat RTV prispevek vsaj za polovico ali več, kot je to pri pametnih @visegrad24 državah – Slovaška 4,64€, Češka 5,50€, Poljska 5€/mesec, HUN – 0 #NičVečLupanja

Št. komentarjev: 17
 1. mirror pravi

  To bo pa zelo zabolelo tov. Kadunca.

 2. Hit pravi

  Tako je, Kaduncu pa sodit, kot se za demokracijo v EU spodobi. 5 let zapora mu ne bi škodilo. Čaka se na globoko grlo, npr. Jonas bi lahko javno povedal kdo stoji žaljivkami v njegovi oddaji.

 3. bruh pravi

  post-komunistično državno novinarstvo je bilo, je in bo izrazito ideološko, politično pogojeno…tudi kadrovanje gre le v smeri ideološkega in političnega enoumja in čredništva…..30% je ekstremih levičarjev, 40% levičarjev, 20% zmernih – sredinskih, 10% desnih. Dvomim, da se bo to spremenilo z znižanjem prispevkov….ogabni, nestrpni in legalno mafijski levičarji bodo le cvilili in tulili……težava je v kadrovanju, kjer je post-komunistična leva smrdeča rdeča mafija čisto legalizirana in deluje nemoteno…..

 4. vanč pravi

  5 evrov na mesec je čisto dovolj za te lenuhe in propagandiste!

  1. ANTON pravi

   Pustite RTV pri miru in raje pospravite zdelo v obliki plakatov.!

 5. sabina pravi

  Pravilno g. Kaloh! Če to SDS-u uspe ima na naslednjih volitvah 50% podporo!

 6. raft pravi

  Se strinjam z RTV prispevkom 5 Eurov, vendar samo pod pogojem (nespornim zagotovilom), da postanejo resnično nacionalna RTV in ne kot sedaj, ki je prva bojna linija rdeče go-la-zni.

 7. Re gornjemu pravi

  Imajo pa vsaj nekakšen program, ne kot Nova tv24, ki vrti same posnetke sej vseh organov sds, razne tendenciozne razgovore ali intervjuje in je torej prva bojna linija rumene go- la- zni.

  1. Hit pravi

   Nova Tv24 je simbol boja proti rdeči mafiji !!

   1. Re gornjemu pravi

    Si pozabil napisati, da je madžarski simbol boja ?

    1. Hit pravi

     Mađari so ful v redu.

 8. raft pravi

  Repetaš, je-bem-ti majkui.

  1. Sesek pravi

   Saj tu ne gre za rdeče in bele.
   V resnici gre za normalne in tiste, ki so si prisvojili javni sektor.

 9. Re gornjemu pravi

  Raftek, kultura na bosanski ravni?

 10. Pati pravi

  Se strinjam

 11. lpz pravi

  12e in še nekaj je kar prava cena, glede da na nacionalki gledamo lahko kvalitetne vsebine, v primerjavi z poneumljanjem ostalih medijskih hiš

 12. sinclair pravi

  5€ naj plača tisti, ki jih je sposoben gledat brez diareje. Bolje bi bilo, da gledalci določimo komu bomo plačevali naročnino na medij. Zakaj bi morala biti to rtv? Slika bo v enem dnevu drugačna. Če medij namerno objavi laž, sankcije in postopek naj bi bil isti, kot je za naklepni poizkus umora. Se spomnite medijske gonje proti ravnatelju, ki se je tragično končala? Najmanj zato.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen