Po več kot 160.000 mrtvih zaradi covida-19 nadaljevanje pozivov k preiskavi Kitajske in izvora koronavirusa

1

Medtem ko je koronavirusna bolezen 19 terjala že več kot 160.000 življenj, se nadaljujejo pozivi k preiskavi Kitajske. Ameriški predsednik Donald Trump je v soboto opozoril Peking pred posledicami, če se bo izkazalo, da je odgovoren za pandemijo. Avstralska zunanja ministrica Marise Payne pa poziva k preiskavi izvora koronavirusa.

Od 160.000 smrti zaradi covida-19 so jih skoraj dve tretjini potrdili v Evropi, je na podlagi uradnih podatkov do danes opoldneva izračunala francoska tiskovna agencija AFP. Doslej so po svetu potrdili 2.331.318 primerov okužbe z novim koronavirusom, od tega 1.151.820 v Evropi, ki je najhuje prizadeta celina v pandemiji.

Med državami so sicer največ smrtnih žrtev covida-19 našteli v ZDA, več kot 39.000. Tu so potrdili tudi okoli tretjino vseh okužb.

Trump že dlje časa krivi Kitajsko. Na novinarski konferenci v Beli hiši je poudaril, da bi lahko bolezen na Kitajskem ustavili, še preden se je zares začela, a je niso. Dodal je, da posledično zdaj trpi cel svet.

Vodja instituta za virologijo v kitajskem Wuhanu je sicer zavrnil očitke ZDA, da novi koronavirus izvira iz njihovega laboratorija. “Virus na noben način ni prišel od nas,” je zatrdil Yuan Zhiming v pogovoru za kitajsko državno televizijo. Dodal je, da se v njegovem laboratoriju nihče ni okužil z novim koronavirusom.

Se je pa tudi Avstralija pridružila pozivu k preiskavi. Avstralska zunanja ministrica je mnenja, da mora Kitajska dopustiti neodvisno preiskavo in da se odkrije tudi, ali je bila država iskrena pri deljenju informacij o koronavirusu. Neodvisna preiskava bi morala preučiti izvor virusa, kako se je z njim ravnalo in kako se je delilo informacije o tem.

Še vedno ostaja najhuje prizadeta celina Evropa, kjer nekatere države podaljšujejo ukrepe, ki so jih uvedli zaradi koronavirusa, druge pa jih že odpravljajo.

V Španiji je ta konec tedna število smrtnih žrtev preseglo 20.000, a so začeli beležiti padec smrtnih žrtev. V zadnjem dnevu so jih potrdili 410, skupno 20.453. Španski premier Pedro Sanchez je sporočil, da bodo v Španiji karanteno zaradi pandemije covida-19 podaljšali do 9. maja. Obenem je napovedal, da bodo s 27. aprilom nekoliko omilili omejitve za otroke, da bodo lahko šli ven.

Na Danskem pa so podaljšali prepoved javnega zbiranja več kot desetih ljudi. Iz prepovedi so izvzeti vrtci in šole do petega razreda, ki so ta teden po štirih tednih zaprtja znova odprli vrata. Na Danskem bodo sicer v ponedeljek ob upoštevanju določenih ukrepov lahko znova začeli delati frizerji, zobozdravniki, fizioterapevti in avtošole.

Ukrepe so podaljšali še na Hrvaškem do 4. maja. V Srbiji pa bodo v torek postopoma začeli odpravljati stroge ukrepe, med drugim bodo malo skrajšali policijsko uro.

V Avstriji pa razmišljajo o morebitnem odprtju meja za turiste. Avstrijska ministrica za turizem Elisabeth Köstinger je dejala, da bi lahko mogoče poleti odprli meje za državljane nekatere države, ki so na dobri poti v boju proti koronavirusu, med njimi Nemčija. Bi pa po njenem takšno odprtje meja temeljilo na dvostranskih dogovorih.

V Veliki Britaniji, ki je tudi ena huje prizadetih držav v pandemiji, pa so ta konec tedna skupno potrdili več kot 1400 smrti, gre pa to večinoma le za potrjene smrti v bolnišnicah, ne pa tudi na primer v domovih za ostarele. Skupno število umrlih za to boleznijo se je povzpelo na 16.060, okuženih je 120.067 ljudi.

Je pa na Otoku po okrevanju svoje posle spet prevzel premier Boris Johnson. Že v petek je imel sestanek z zunanjim ministrom Dominicom Raabom, ki ga je delno nadomeščal.

Vse več težav imajo tudi v Rusiji, kjer število okuženih hitro raste, potrdili so več kot 36.700 okužb. Zaradi covida-19 je umrlo več kot 300 oseb.

Več milijonov pravoslavnih vernikov je danes v času pandemije koronavirusa praznovalo veliko noč, praznik Jezusovega vstajenja, teden dni kasneje kot zahodni kristjani. Večinoma so praznovali doma, tako je na primer svetoval tudi moskovski patriarh Kiril.

Tudi islamski učenjaki v Savdski Arabiji so danes svetovali vernikom, naj za ramazan, ki se bo začel konec tedna, ne obiskujejo mošej, saj se tam koronavirus hitreje širi.

Število okuženih sicer narašča na Japonskem, kjer so jih potrdili več kot 10.000, umrlo je okoli 200 ljudi. Se pa manjša število novih smrtnih žrtev v Iranu. Skupno so sicer našteli več kot 5000 smrtnih žrtev. V Teheranu so odprli manjša podjetja in trgovine.

Nekatere ukrepe so umirili še v Izraelu. Del prebivalstva se je tako lahko vrnil na delovna mesta, znova so se odprle nekatere trgovine ter šole za otroke s posebnimi potrebami.

Medtem pa bo v okviru ukrepov podaljšali zaprtje meje med Kanado in ZDA za en mesec, je sporočil kanadski premier Justin Trudeau. V Kanadi so zabeležili okoli 32.000 okužb z novim koronavirusom in okoli 1400 smrti zaradi covida-19.

Se je pa ta konec tedna zgodila ena največjih solidarnostnih akcij. Več kot 100 zvezdnikov z vsega sveta je ob pandemiji covida-19 v soboto pripravilo koncert One World: Together at Home. Koncert za spodbujanje solidarnosti z zdravstvenimi delavci je bilo mogoče v živo spremljati na številnih televizijah, družbenih omrežjih in platformah. Več kot osemurni koncert je potekal pod okriljem organizacije Global Citizen in Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), pripravili pa so ga v sodelovanju z ameriško pevko Lady Gaga.

Število komentarjev: 1
 1. haapy yack pravi

  hoj
  Ta načrt so na sestanku na Manhattnu leta 2009 dokončno oblikovali Bill Gates, David Rockefeller, George Soros, Michael Bloomberg in drugi:
  Dejansko ustvarjanje virusa je bilo mednarodno sodelovanje laboratorijev v ZDA, Kanadi in na Kitajskem, končne faze nastanka virusa pa potekajo v Wuhanu…
  https://greatgameindia.com/coronavirus-bioweapon/
  boditevcvetju
  boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen