Po smernicah EU bi lahko uvedli aplikacije za sledenje stikom v pandemiji

2

Članice EU so danes opredelile praktične smernice in temeljne zahteve za mobilne aplikacije za sledenje stikom okuženih z novim koronavirusom, ki naj bi olajšale opuščanje omejevalnih ukrepov zaradi pandemije. V Evropski komisiji izpostavljajo, da uporaba podatkov o lokaciji posameznika pri tem ni potrebna in da je ne priporočajo.

Aplikacija naj bi uporabnika opozorila, da je bil v stiku z okuženim, in tako pomagala zdravstvenim oblastem pri sledenju stikom, kar je ključno za prekinitev verig prenosa, poudarjajo v komisiji.

Uporaba aplikacij mora biti prostovoljna, časovno omejena, medsebojno povezljiva, dostopna in kibernetsko varna. Temeljiti mora na “tehnologijah, prijaznih do zasebnosti”, anonimiziranih podatkih in znanstvenih usmeritvah.

Aplikacije naj bi torej ljudi, ki so bili določen čas v bližini okužene osebe, opozarjale, naj se testirajo ali samoizolirajo, ne da bi razkrile identiteto okužene osebe. Temeljile naj bi na tehnologiji Bluetooth, ki ne omogoča sledenja lokacij posameznikov. Delovale naj bi čezmejno.

“Aplikacije za sledenje stikom za omejitev širjenja koronavirusa so lahko koristne, še zlasti kot del izhodnih strategij članic,” je izpostavil evropski komisar za notranji trg Thierry Breton.

Ob tem izpostavlja, da morajo biti aplikacije povsem skladne z evropskimi pravili o varstvu podatkov in zasebnosti ter da jih je treba uporabljati v tesnem sodelovanju z javnimi zdravstvenimi oblastmi in ob njihovi odobritvi.

Javne zdravstvene oblasti bodo do konca meseca ocenile učinkovitost aplikacij na nacionalni in čezmejni ravni. Članice bodo do konca maja poročale o svojem ukrepanju in zagotovile pregled svojih ukrepov drugim članicam in Evropski komisiji.

Komisija bo ocenila napredek in ves čas krize objavljala redna poročila. Prvega bo objavila junija. V njem bo priporočila dodatno ukrepanje ali odpravo ukrepov, ki ne bi bili več potrebni. (sta/ured)

Št. komentarjev: 2
  1. linke pravi

    fuck you EU fuck you very much.

  2. haapy yack pravi

    hoj
    Tolpa že zdaj vse sledi.
    boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen