Nemška vojska za prizadevanja proti covidu-19 pripravlja 15.000 vojakov, v Sloveniji pa zaradi politikantstva nedržavotvorne LMŠ izrednih pooblastil vojski ne bo!

2

Nemška vojska je danes sporočila, da bo dala na voljo 15.000 vojakov v okviru prizadevanj države za zajezitev širjenja novega koronavirusa. V Nemčiji so doslej potrdili skoraj 74.000 primerov okužb, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V primeru potrebe jih bodo lahko namestili v 12 do 72 urah, je povedala tiskovna predstavnica vojske.

Obrambna ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer je ob tem opozorila, da jim tudi v vojski primanjkuje zaščitnih medicinskih sredstev in opreme. Za televizijo ARD je dodala, da imajo zalog le za “določeno krajše obdobje”.

Po podatkih dpa iz 16 nemških zveznih dežel so doslej v celotni državi potrdili 73.900 primerov okužbe z novim koronavirusom. Najmanj 879 ljudi je umrlo.

In kako je v Sloveniji glede pomoči vojske v boju zoper koronavirus? Notranji minister Aleš Hojs je glede zavrnitve predloga o podelitvi izrednih pooblastil vojski na sredini seji odbora DZ za obrambo na Twitterju ocenil, da je LMŠ z vztrajanjem pri svojih predlogih dokazala politikantstvo. Nekatere pripombe je Hojs upošteval, a opozarja, da je LMŠ na seji poudarjala: vse ali nič.

Kot je na Twitterju navedel minister, se v opozicijski LMŠ strinjajo, da je ukrep nujen, sicer ne bi predlagali, da velja takoj. LMŠ je predlagala, da bi ukrep veljal le do 30. aprila, ob čemer pa Hojs poudarja, da je to dejansko za dobrih štirinajst dni od uveljavitve.

Prav tako v LMŠ po navedbah Hojsa vztrajajo na tedenskem poročanju o izvajanju pooblastil parlamentarnim odborom, “sami pa v nekaj mesecih niti najnujnejše opreme niso zagotovili”. To, da bi Slovenska vojska (SV) izvajala pooblastila v pasu dveh kilometrov od mejne črte, pa je LMŠ po oceni ministra zapisala brez vsebinskih pojasnil in zgolj zaradi nasprotovanja njegovemu predlogu, da bi se pooblastila izvajala v petkilometrskem pasu. Omejitev dveh kilometrov bi bila neoperativna, je še opozoril minister.

Dodal je, da so druge pripombe LMŠ upoštevali, na odboru pa so poudarjali: vse ali nič.

Vlada je v predlogu sklepa navedla, da varnostne razmere, ki so posledica zaostrenih zdravstvenih razmer zaradi epidemije covida-19, zahtevajo, da zaradi zagotavljanja javne varnosti in učinkovitega nadzora zunanje schengenske meje pripadniki SV sodelujejo s policijo pri širšem varovanju državne meje ter pri tem izvajajo pooblastila, določena v prvem odstavku 37.a člena zakona o obrambi.

Predlog je predvidel, da bi pripadniki SV policijska pooblastila izvajali skupaj s policijo v skladu z načrtom policije in na podlagi njenih usmeritev na območju odsekov, sektorjev in sekcij ob slovenski schengenski meji v pasu petih kilometrov zračne razdalje od mejne črte oziroma do najbližje cestne komunikacije, če cestne komunikacije v tem petkilometrskem pasu zračne razdalje ni.

V skladu s predlogom bi vlada o izvajanju pooblastil SV seznanjala delovni telesi DZ, pristojni za obrambo in za notranje zadeve, in sicer s poročilom vsakih 14 dni po uveljavitvi sklepa in poročilom v enem mesecu po prenehanju izvajanja pooblastil v skladu s sklepom. Vojska bi imela ta pooblastila po vladnem predlogu največ tri mesece od uveljavitve sklepa.

Obrambni minister Matej Tonin je na Twitterju navedel, da odločitev odbora spoštuje, čeprav se mu v danih okoliščinah ne zdi državotvorna.

Vladni predlog namreč na odboru DZ, ki je zasedal v sredo, ni prejel potrebne dvotretjinske večine navzočih. Od navzočih 19 poslancev jih je za predlagan sklep glasovalo 11, proti pa sedem. Eden je bil vzdržan. Koalicija bi za to, da bi predlog zaživel, potrebovala pomoč opozicije, a z izjemo SNS opozicijske stranke sklepa niso podprle.

Št. komentarjev: 2
  1. marko pravi

    Kordiši in njemu podobni so rak rana za slovensko državo. Upam da so volivci dokončno spoznali, da je Levica pogubna za Slovenijo!

  2. raft pravi

    Prede zid golazen protislovensko.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen