Na svetovni dan zdravja poudarek pomenu podpore medicinskim sestram

0

Današnji svetovni dan zdravja postavlja v ospredje medicinske sestre in babice ter pomen, ki ga zanje pomeni podpora skupnosti. Medicinske sestre po vsem svetu se v času epidemije usmerjajo zlasti v zaščito najranljivejših, za katere je okužba s koronavirusom resna grožnja, je poudarila predsednica zbornice zdravstvene in babiške nege Monika Ažman.

Po njenih besedah medicinske sestre, tehniki zdravstvene nege in babice opravljajo plemenit poklic, ki pa je v samostojni Sloveniji postal podcenjen in deficitaren. “To je poklic, kjer denar ne odtehta težkih pogojev dela,” je navedla predsednica zbornice zdravstvene in babiške nege – zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov.

Tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je spomnila, da so medicinske sestre in drugi zdravstveni delavci v prvih vrstah pri skrbi za nego vseh, ki so zboleli za covidom-19. Ob tokratnem svetovnem dnevu želijo pregledati trenutni položaj medicinskih sester in njihovega dela po vsem svetu. S partnerji bodo pripravili vrsto priporočil za večjo moč medicinskih sester in babic.

To bo po prepričanju WHO nujno, če naj bi dosegli tako cilje na ravni posameznih držav kot tudi globalne cilje, ki se nanašajo denimo na dostopnost zdravstva. Zaposleni morajo imeti dovolj moči, da bodo lahko vsakomur in povsod nudili storitve, ki jih potrebuje, so pozvali v WHO.

V Sloveniji imamo preko 21.000 medicinskih sester, zdravstvenih tehnikov in babic, a potrebe po njih še vedno naraščajo, še posebej po visoko izobraženih specialistih zdravstvene in babiške nege. Po številu medicinskih sester (brez zdravstvenih tehnikov in babic) na 100.000 prebivalcev je Slovenija šele na 14. mestu od 17 primerjanih držav v EU, so ob današnjem svetovnem dnevu zdravja opozorili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Poudarili so, da gre za delavce, ki so eden izmed nosilnih stebrov skrbi za zdravje vseh starostnih skupin prebivalstva, tako na področju preventive kot kurative.

Na vrednoto zdravja, ki je tudi ena izmed temeljnih človekovih pravic, je prav tako opozoril varuh človekovih pravic Peter Svetina. Opozoril je na pomen dostopnih in kakovostnih zdravstvenih storitev za vse prebivalce Slovenije v času koronavirusne bolezni. Zavzel se je tudi za zdravstvene reforme po koncu epidemije, ki bodo zagotovile dostopne, kakovostne in varne programe preprečevanja bolezni, zdravljenja in rehabilitacije, ob hkratnem zmanjševanju neenakosti in zagotavljanju dostopnega varstva vsem skupinam prebivalstva.

V Društvu za zdravja srca in ožilja Slovenije so prebivalce Slovenije v času novega koronavirusa posebej opozorili na pomen preventive, zdrave prehrane in gibanja v okviru predpisanih ukrepov. Pozvali so tudi k odgovornemu ravnanju, ki bo pomagalo medicinskim sestram, tehnikom in babicam, katerim je letošnji dan zdravja posebej posvečen.

Svetovni dan zdravja zaznamujemo 7. aprila že vse od leta 1948, ko je bila WHO ustanovljena.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen