Mnogi ste jo poslušali: Oddaja Lahko noč otroci že 55 let z večerno pravljico

0

Oddaja Lahko noč otroci! praznuje 55 let obstoja. V počastitev jubileja bo prihodnji četrtek na sporedu pravljica O medvedu, ki je rad bral avtorice Tatjane Kokalj, ki ji bo mogoče prisluhniti v neposrednem avdio in video prenosu iz radijskega studia. Do takrat pa bo vsak večer, kot sicer, na voljo po ena pravljica iz zakladnice RTV Slovenija.

Oddaja Lahko noč, otroci! je še vedno zelo priljubljena, zlasti med mlajšimi generacijami poslušalcev, čeprav se skozi leta ni veliko spreminjala. Njen uvod je še vedno enako zveneč avizo Urbana Kodra.

Prva oddaja je bila na sporedu že leta 1964, v njej pa so otroci lahko slišali pravljico Walta Disneyja o Petru Panu ob glasbeni priredbi skladatelja in dirigenta Kruna Cipcija. Trajala je 35 minut, vendar so jo že naslednje leto skrajšali na deset minut in takšna ostaja še danes, so zapisali na RTV Slovenija.

“Na videz drobna in neopazna oddaja opravlja veliko kulturno poslanstvo, saj v radijskih arhivih hranimo in ponavljamo posnetke pravljic, ki so jih otrokom prebirali igralci, kot so Elvira Kraljeva, Duša Počkaj, Stane Sever, Frane Milčinski Ježek in drugi.

Literarno spretno oblikovana besedila, odlična interpretacija naših gledaliških igralk in igralcev ter glasbena spremljava pričarajo pravljični svet in hkrati puščajo domišljiji prosto pot,” je zapisala urednica oddaje Alje Verbole.

S pravljico iz bogatega radijskega arhiva in občasno tudi z novimi zgodbami sodobnih slovenskih pisateljic in pisateljev tako vsak večer, ob 19.45, že 55 let najmlajše pospremijo v svet sanj. Vedno več otrok pravljico posluša tudi v aplikaciji za podkaste, ki ima že več kot 7500 naročnikov in je poleg Radia Gaga najbolj poslušan podcast Prvega programa Radia Slovenija.

Do jubilejne pravljice bo na vrsti še sedem pravljic. Tako bo denimo danes mogoče prisluhniti pravljici Kako je majhna črna pika postala prava nota, ki jo je v knjigi Mala nota črnilika po zapisih Bogija Pogačnika napisala Barbara Pogačnik. Pravljico, ki je bila posneta leta 2010, pripoveduje Polona Juh. V soboto pa bo na sporedu pravljica Frana Milčinskega Butalec od spodaj klesti stoječo smreko, ki jo pripoveduje Dare Ulaga, posneta pa je bila leta 1977. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen