Mafija bo izkoristila krizo zaradi koronavirusa in postala še močnejša! In to ne samo v Italiji.

0

Na začetku tega meseca se je v sicilijanskem mestu Messina zgodil pogrebni sprevod kot kljubovanje nacionalni karanteni v Italiji. Nekaj deset ljudi je hodilo za vozičkom s krsto in se je tako poklonilo spominu 70-letnemu mafijcu iz znane mafijske družine.

Claudio Fava, predsednik regionalnega odbora za boj proti mafiji, je ta pogreb označil za “pravi škandal, žalitev za tiste, ki so v pandemiji izgubili sorodnike.” Pogrebi so v Italiji prepovedani od začetka marca kot del širšega nabora omejitev namenjenega zajezitvi izbruha bolezni covid-19, zaradi katerega je v Italiji do ponedeljka izgubilo življenje več kot 24.000 ljudi.

Da je procesija sploh potekala govori o moči in nekaznovanosti, ki jo je dosegla mafija v nekaterih delih Italije. Starejši uradniki proti mafiji in raziskovalci tega pojava so za CNN povedali, da mafijski klani že izkoriščajo pandemijo koronavirusa, zlasti v južni Italiji. V revnih soseskah zagotavljajo opravila za vsakodnevne potrebe, ponujajo posojila podjetjem na robu bankrota in načrtujejo, da bodo speljali kakšen kos od milijard evrov, ki so jih zagotovili kot spodbujevalna sredstva. Najmočnejša veja mafije – ‘Ndrangheta s sedežem v Kalabriji naj bi nadzirala 80% evropskega trga s kokainom. Čeprav je pandemija oteževala distribucijo droge, je mafija izkoristila tudi karenteno. Novinar Roberto Saviano – avtor knjige “Gomorrah: druga italijanska mafija”, ki je izpostavila Camorro v Neaplju, je za CNN povedal, da so “trgovci z ljudmi izkoristili prednost [pomanjkanje] policijskega nadzora v pristaniščih, na letališčih. “Kdo je sploh še kaj preverjal? ” se je vprašal Saviano.

Toda mafijske skupine so tukaj za veliko več kot zgolj za preprodajo kokaina. Globoko so vpete v gospodarstvo. Medtem ko tradicionalne mafijske dejavnosti, kot je izsiljevanje, lahko trpijo med pandemijo, bodo tudi nove priložnosti, je povedala Anna Sergi, višja predavateljica kriminologije na univerzi v Essexu.

Franco Gabrielli, vodja italijanske policije, je dejal, da so mafijske organizacije že močno zakoreninjene v delih gospodarstva, “ki jih omejitve Covid-19 niso blokirale: kmetijsko-prehranska veriga, dobava zdravil in medicinske opreme, cestni prevoz.” To je pogled na situacijo, ki ga deli tudi Saviano. Pogrebni domovi, v katere vlagajo, bolniške pralnice. Čistilna podjetja, v katera so vedno vlagali. Dobra podjetja za dostavo, bencinske črpalke, to je portfelj, ki so ga imeli zadnjih 10 let,” je dejal Saviano za CNN. To je ta finančna sila ‘Ndranghete, je Gabrielli dejal prejšnji teden, in lahko izkoristi obupno potrebo po gotovini, s katero se soočajo sedaj podjetja, ki jih mafija trenutno še ne obvladuje. Po koncu epidemije bi mafija lahko še dodatno onesnažila gospodarstvo in obvladovala tudi podjetja, v katero prej ni bila infiltrirana.

Sergijeva pravi, da so pretekle krize pokazale, da lahko mafija hitro premika denar zunaj bančnega sistema in zahteva manj garancij kot banke. Posojanje denarja podjetjem v stiski in nato postopoma prevzem nad njimi je dobro podmazana mafijska taktika. Preiskovalec in vodja državnega tožilstva v Catanzaroju Nicola Gratteri je za CNN povedal, da so posli, kot so restavracije in hoteli, še posebej ranljivi.

Zadnja velika recesija leta 2008 ponuja jasno primerjavo. Proti mafijske skupine, kot je SOS Impresa, so povedale, da je kriza Mafijo spremenila v največjo italijansko banko. Skupina s sedežem v Palermu je leta 2012 ocenila, da ima mafija 65 milijard evrov (72 milijard dolarjev) likvidnosti, izsiljevalna posojila pa je opisala kot “nacionalni izredni položaj”. Hkrati se je marsikatera italijanska banka borila, da bi ostala na površju in se močno zadolževala pri Evropski centralni banki. Saviano verjame, da bo likvidnost “središče vsega” po koronavirusni krizi. “Organizacija bo prišla v podjetje v krizi in rekla: “Ne bomo kupili vsega, ampak vam bomo dali denar v zameno za delnice – da postanemo del vašega podjetja,” je dejal pisatelj. “To bodo storili z vsemi.”

Konec preteklega meseca je video posnetek para, ki je udarjal po vratih banke v pristaniškem mestu Bari. “Ti (banka) si zanič, država je zanič. Kako bomo upravljali?” je vpila ženska zavpije. To so ravno take okoliščine, ki jih mafija izkorišča. ‘Ndrangheta in drugi klani ne živijo zaradi družb, ki so močne. Zvestobo si zgradijo z dobavo potrebščin revnejšim soseskam in denarja podjetjem, ki se spopadajo s krizo.

Za Gratterija je to “metoda za ustvarjanje zvestobe. Če se kot država – ne bomo izkazali za učinkovite, se lahko zgodi, da se mafija predstavi kot zmagovalni model in morda zahteva vrnitev usluge na volitvah.” Zora Hauser, raziskovalka organiziranega kriminala na univerzi v Oxfordu, je dejala, da “se v ekonomskih in socialnih krizah izkazuje, da se mafijske skupine vračajo k svojim glavnim dejavnostim, to je zaščita in upravljanje.” Salvo Palazzolo, novinar časnika La Repubblica, je prejel grožnje potem, ko je poročal o razdeljevanju hrane, ki ga je imel nekdo z mafijskimi povezavami v revnem okrožju “ZEN” Palerma na Siciliji.” V tem trenutku so mafijske družine v Palermu [ Cosa Nostra] zelo močne, zlasti pri poslih z drogami in pri spletnih igrah na srečo. Imajo veliko likvidnosti,” je za CNN dejal Palazzolo. “Rekel bi, da Cosa Nostra krepi svoj nadzor skozi socialno pomoč družinam, kateri člani so v zaporu, in zdaj to širi na vse revne družine. Želijo se pokazati kot alternativa državi.”

Kriminologinja Anna Sergi pravi, da si mafija želi, da bi jih skupnost imela rada in da bi jih potrebovala. Vlada se zaveda te nevarnosti. Italijanska notranja ministrica Luciana Lamorgese je regionalnim voditeljem napisala pismo in jih opozorila, da bodo kriminalne organizacije poskušale uporabiti “oblike podpore” za pridobitev priljubljenosti. Kot trdi Zora Hauser: “Vlada je poskrbela za 400 milijonov evrov (435 milijonov dolarjev), ki je v skladu za bone za hrano in lokalnim županom dodelila še 4,3 milijarde evrov (4,8 milijarde dolarjev). Kot je 28. marca obljubil premier Giuseppe Conte: “Vemo, da mnogi trpijo, a država je tukaj.” Toda to je zastrašujoč izziv. Saviano pravi, da bo mafija v času te krize poskušala najeti “nove brezposelne” za svoje pešake. Po številnih anketah kar tri milijone Italijanov dela “izven knjig, ki jih vodi država”. Raziskava Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj iz leta 2017 je pokazala, da četrtina Italijanov v njihovih zgodnjih dvajsetih letih ni bila zaposlena, niti v izobraževanju ali kakšnem usposabljanju.

Vrnitev Italije na delo je prednostna naloga Contejeve vlade. V gospodarstvo je vložila 750 milijard evrov (815 milijard dolarjev). Del te injekcije gre za posojila podjetjem – pokriva več kot tri četrtine zadolževanja velikih podjetij. A glede na razpršitev ogromnih zneskov preiskovalce proti mafiji skrbijo, da bodo nekatera od teh posojil in druga podpora namenjena tudi podjetjem, ki jih vodi mafija.

Italija si prav tako želi vseevropskih “koronaobveznic”, kjer gre v bistvu za združevanje dolga med državami članicami EU. Nemški komentator Christoph Schiltz je pozval nemško kanclerko Angelo Merkel, naj zavrne to idejo in je v časopisu Die Welt zapisal, da “mafija samo čaka na novo prho denarja iz Bruslja.” Italijanski zunanji minister Luigi Di Maio je Schiltzove komentarje opisal kot “sramotne in nesprejemljive.” Saviano je ob tem dejal: “Evropska sredstva danes pomagajo italijanskemu gospodarstvu, ki je na kolenih. Italijansko gospodarstvo na kolenih pa pomeni, da je Italija na milost in nemilost prepuščena organiziranemu kriminalu. “To ni samo problem Italije. Mafijske lovke so se razširile po Evropi in daleč naprej.

‘Ndrangheta ima vzpostavljeno celotno evropsko mrežo za distribucijo drog, kjer pogosto uporablja picerije kot krinko. Prav tako je vlagala v nepremičnine. Za zdaj okrepljeni nadzor državnih meja in nacionalna zapiranja javnega življenja dušijo distribucijske mreže za droge. Toda tako kot koronavirus tudi mafijske skupine ne spoštujejo meja. “Mafija je zelo močna tudi v Nemčiji,” je dejal Roberto Saviano. »Manj streljajo, vendar so zelo močni.« V začetku tega meseca je papež Frančišek molil za »ljudi, ki v tem času pandemije trgujejo na račun pomoči potrebnih in kujejo dobiček iz potreb drugih, kot so mafija, oderuhi in drugi.” “Naj se Gospod dotakne njihovih src in jih spreobrne,” je dejal papež. Zgodovina in trenutni dokazi kažejo na to, da bo morda razočaran.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen