Joc pripeljal opremo, slovenska faušija in sla po oblasti premagujeta razum

1

Cene medicinskih pripomočkov v zvezni državi New York v ZDA tudi 15 kratnik običajnih

Piše: Davorin Kopše

Zaščitna oprema v času koronavirusa, problemi, zapleti in rešitve

Kot vemo je prejšnja vlada pustila prazna skladišča, kjer bi morala biti zaščitna oprema, ki bi ščitila izpostavljene pred okužbo s koronavirusom, ki se je prebil tudi v naše kraje. Še več, kljub temu, da so vedeli kaj se pripravlja, so ob izvzetju skoraj zadnjih kosov izdali naročilo, da se zaloge obnovijo šele do 31. decembra. Pazi, o virusu so prvič poročali že decembra lani in ves čas smo spremljali dramatično širjenje po svetu, nazadnje celo v naši neposredni soseščini Italiji, kjer so hitro ugotovili, da potrebujejo velike količine te opreme. Kljub vsemu vedenju je bivša vlada načrtovala nabavo manjkajoče opreme šele do konca tega leta.

No, 13. marca je nastopila nova vlada, ki se je morala poleg ukrepov zaradi brezbrižnosti ali namerne pasivnosti Šarčevih zdaj spopasti še z iskanjem zaščitnih mask, plaščev, skafandrov, respiratorjev in druge opreme. Ta čas je bilo te opreme na svetovnem tržišču že vse manj – vsi so pulili zanjo. Dogajalo se je celo neverjetno, nekatere države so v času svetovne svobodne trgovine prepovedale izvoz, tranzitne tovore pa so nemalokrat celo zasegli, da bi zadovoljili svoje potrebe. In ja, to se je dogajalo celo po evropskih državah – znotraj Evropske unije.

Nova slovenska vlada je morala pristati na igro v trenutnih razmerah in kupiti vso opremo, ki so jo lahko kjerkoli staknili. Še več, plačati je bilo treba toliko kot so prodajalci – dobičkarji zahtevali. Za zdravje in življenja je šlo, česar se pač Šarčeva ekipa ni zavedala ali se ni želela zavedati. Opazil sem še en škodljiv refleks. Šarec in njegovi so kljubovali pozivom iz takratne opozicije, predvsem iz SDS. Ja, kljubovali so, ker jim ni šlo v agendo, da bi upoštevali koga iz nasprotnega političnega tabora. Tudi, če gre za življenja.

Živimo v tržnem gospodarstvu, kjer pogoje na trgu določajo tržne zakonitosti. Osnovi, ki narekujeta tržne zakonitosti sta ponudba in povpraševanje. Od njiju so odvisne cene. Kot pišem zgoraj, se je ponudba zmanjšala, oziroma so se povečale potrebe, zaradi česar se je povpraševanje povečalo, kar je povzročilo vsaj delno kaotično stanje, cene pa so šle zaradi tega marsikje v nebo.

Hvala Bogu je bila nova slovenska oblast toliko spretna, da je z vključevanjem vseh, ki so lahko pomagali do danes že zagotovila toliko tovrstnega materiala, da lahko občasno celo komu pomaga. Po zadnjih dobavah je tako pomagala celo industrijsko razviti Italiji, še prej pa z nekaj sredstvi tudi Makedoniji.

Pri tem se še posebej sklicujem na pošiljke, ki jih je priskrbel znani slovenski podjetnik Joc Pečečnik, ki se je proslavil z inovacijami, razvojem, prodajo in oddajanjem v najem igralnih avtomatov – tudi in še najbolj v Los Vegasu ZDA. V svojem sestavku se seveda ne ukvarjam z njim in njegovim podjetništvom, ampak predvsem s stanjem in okoliščinami, ki jih je povzročil koronavirus in dejstvom, da je bil Pečečnik ob pravem času na pravem mestu in je pomagal. S svojimi zvezami je priskočil na pomoč in to šteje.

Do zdaj je s pomočjo Pečečnika Slovenija poleg drugih prejela dve letalski pošiljki prepotrebnih kvalitetnih sredstev. S tema pošiljkama je bila po mojem razumevanju ob spremljanju dogajanja postavljena še tista pika na i uspehu pri nabavi sredstev, ki je zagotovila mirnost na tem področju vsaj do prvega maja. Pomembno pa je tudi to, da so bile vzpostavljene pomembne poslovne povezave tudi za v prihodnje, če bodo potrebe.

Nekateri so šli v svoji zlobi, težko je reči kaj drugega, tako daleč, da so problematizirali celo Pečečnikovo nerodno izjavo, da so morali opremo ukrasti iz skladišč proizvajalcev. Jasno je, da je bila oprema naročena, plačana in dobavljena v skladu z obstoječimi svetovnimi trgovskimi potmi in pravili. Kot sem nekje zasledil, je zadevo preverila tudi policija in ovrgla sume nezakonitosti.

Vseeno so se našli mnogi, ki so zaradi zavisti, samopromocije, politične oportunosti ali preprosto narcisoidnosti, začeli z drobnogledom gledati pod preste vsem vpletenim v nabave. To samo po sebi ni narobe, je pa narobe, da so to počeli in še počnejo zahrbtno in brez trohice zavedanja trenutnih razmer na trgu obravnavane opreme ter zdravstvenih potreb. Ničesar sicer ne morejo naprtiti stranki SDS, kar je iz izkušenj znano prioriteten interes levega političnega pola v Sloveniji. Predstavniki SDS v vladi namreč z nabavami niso neposredno povezani, ampak vseeno ni odveč pozorno spremljati dogajanja. Ukane so njihova specialnost. Kot vemo (večkrat empirično dokazano), je ta kloaka iz podzemlja sposobna sodno procesirati nedolžne. O zgodovini nastajanja komunistične države Jugoslavije pa tukaj niti ne bom.

Nekatere politične stranke so napovedala parlamentarno preiskavo, kar še enkrat povem, ni narobe, da gre za podlo pritlehno delo pa lahko razberemo že iz objave Socialnih demokratov na njihovem Twitter profilu:

Očitno se uresničuje slutnja, ki sem jo že omenjal v prejšnjih svojih kolumnah. Tokrat jim podlost v obliki velikega poka ne sme uspeti. Saj vemo, takrat so nas pustili brez orožja, tokrat brez zaščitnih sredstev. Obakrat so bile potrebe nadomeščene, oni pa bi še enkrat preganjali tiste, ki so ravnali v interesu Slovencev, zdravja in varnosti. Nagnusno!

Da bi bralcem še bolj približal stanje v svetu, se bom v nadaljevanju pozabaval z razmerami v ameriški zvezni državi New York v času izbruha koronavirusa, ob tem pa naj povem, da je bilo v času opisanega dogajanja samo v New Yorku 40% vseh okuženih v ZDA. Ko to pišem naj bi se stanje glede razmer na njihovem trgu že nekoliko popravilo, pa vendar.

Da bi bil opis čimbolj realen, sem si izbral nek članek na naključno izbrani ameriški spletni strani. Vir navajam na dnu prispevka (link). Vsak lahko naredi preprosto komparacijo in sam presodi. V prispevku je namreč opisanih nekaj primerov pogajanj in poskusov kako dobiti maske po čim nižji ceni, nazadnje pa so mnogi ostali brez njih.

Naj še enkrat poudarim kaj želim povedati. Za zdravje in življenja gre, zato so na trgu dovoljena praktično vsa sredstva, ki se jih je mogoče poslužiti. Kdor do zdaj še ni spoznal tega dejstva in meče dobaviteljem in vladi polena pod noge, je preprosto del problema in ne rešitve.

—-

Podatki kažejo, da New York plačuje ogromno pribitkov za življenjske potrebščine. Poleg velikanskih dobičkov je na primer plačala skoraj 250.000 dolarjev za rentgenski aparat. Zakoni, ki prepovedujejo nabijanje cen, se marsikje preprosto ignorirajo, ker so življenja na prvem mestu.

Izbruh koronavirusa je tudi v ZDA povzročil izjemno povpraševanje po medicinskih pripomočkih in opremi. Država New York plačuje tudi po  7,50 dolarjev za maske po kosu, kar je približno 15 krat več od običajne cene. Za infuzijske črpalke odštevajo do 2.795 dolarjev, kar je več kot dvakratnik običajne cene. Za prenosni rentgenski aparat so plačali 248.841 dolarjev, običajna cena pa se giblje med 30.000 in 80.000 dolarjev.

Podatki kažejo na to kako pomembno je pravočasno zagotoviti ključno medicinsko opremo. Potreba po opremi ja tako velika, ker se z njo rešujejo življenja, zato je cena na zadnjem mestu. V izrednih razmerah pač pade zakon ponudbe in povpraševanja, ki vlada v normalnem času. To pride posebej do izraza, ko opreme ni na zalogi in ni časa za »normalne« postopke nabave, kar omogoča, da konkurenca zniža cene na najnižjo možno raven. Razmere, ki so nastale, so cene zvišale na najvišjo možno raven.

Urad za splošne storitve, ki je glavna agencija za javna naročila v New Yorku, ni hotel odgovoriti na vprašanje, kateri so tisti, ki so napihnili cene za osnovno medicinsko opremo. “Trenutno je skupina zvezne države New York osredotočena na nabavo blaga in storitev, ki temelji na trenutnih tržnih pogojih,” so zapisali v sporočilu za javnost. V odločujočih krogih prevladuje stališče, da bo čas za analize in ocene ter morebitne odgovornosti po krizi.

New York ni edina vlada, ki je plačevala medicinsko in zaščitno opremo po zelo visokih cenah. Župan Houstona Sylvester Turner je novinarjem izjavil, da je dovolil plačilo 4 dolarje za masko N95, kar je bilo v nastalih razmerah še vedno premalo. 

Guverner New Yorka Andrew Cuomo se je na svojih dnevnih tiskovnih konferencah pogosto pritoževal nad tekmovanjem med državami in pogajanjem z zvezno agencijo za upravljanje v nujnih primerih za osebno zaščitno opremo in prezračevalnike (respiratorje) za paciente pri odpovedi dihanja. 

Nekontrolirano nabijanje cen je v ZDA nezakonito le, če je v državi razglašeno izredno stanje, sicer je to prepuščeno trgu. Med sedanjo krizo so v državi New York in drugod aktivirali svoje statute o cenah, vendar se večina teh predpisov  nanaša le na prodajo izdelkov široke porabe in storitev, ne pa na nakupe držav ali zasebnih ali neprofitnih podjetij.

Zakoni o cenah v zvezni državi New York ne veljajo za nakupe, ki jih izvajajo države in mesta. tako so na primer za rentgenski aparat plačali 248.881 dolarjev. Ti aparati se sicer ne uporabljajo za postavljanje diagnoze bolnikom Covid-19, jih pa pogosto uporabljajo za slikanje pljuč, da bi ocenili škodo, ki jo je povzročila ta bolezen. Pri tem so primernejši prenosni rentgeni, saj se na ta način zmanjšuje možnost prenosov okužbe. Pacientu na ta način ni treba iti v ordinacijo, ampak pride rentgenolog z aparaturo do njega.

New York, kjer je kot rečeno največje žarišče koronavirusa ima še en »ameriški« problem. Veliki nacionalni distributerji ne želijo delati razlik v količinah poslane opreme v države, kjer imajo največ okužb. To je zaradi strahu pred obtožbami favoriziranja ali celo dogovarjanja. Po načelu enakopravnosti pošiljajo vsem enake količine opreme, kar je sicer nonsens, saj vemo, da okužbe niso enakomerno razporejene, a  tudi to je Amerika. Distributerji pravijo, da bi jim morala zvezna vlada, ki ima edina pooblastilo, pomagati prilagoditi dodeljena sredstva glede na potrebe.

Poleg tega je dejstvo, da lahko postanejo države in bolnišnice brez zvezne intervencije samo bolj nemočne pred zahtevami posrednikov in špekulantov zunaj običajne dobavne verige.

Zaradi vsega navedenega se jim pač dogaja, da so špekulanti uspešni, posamezna mesta in bolnišnice pa so zaradi velikega števila pacientov prisiljena podleči pritiskom in plačati nerazumne zneske, da le dobijo prepotrebno opremo.

Iz lastne izkušnje lahko zagotovim, da je človek za medicinsko opremo, oziroma pripomoček, ki ga potrebuje, pripravljen plačati kolikor je zmožen in se v primeru potrebe ne ozira na ceno.

Torej pamet v glave, ko gledamo slovenski vladi pod preste. Ugotovimo lahko namreč, da je po uspehih nabav svetlobna leta pred mnogimi drugimi celo pred Američani.

Uporabljen vir: ProPublica, ZDA

Povezava: https://www.propublica.org/article/in-desperation-new-york-state-pays-up-to-15-times-the-normal-price-for-medical-equipment

Število komentarjev: 1
  1. Johan pravi

    Vladi ne gledati pod prste? Saj nebi, če bi bila poštena! Predstavljam si, kaj bi Kopše pisal, če bi bila to Šarčeva vlada, vendar ima navsezadnje prav, važna so življenja

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen