Hrvaška korak bližje vzpostavitvi svojega odlagališča jedrskih odpadkov

0

Hrvaški sklad za financiranje razgradnje in skladiščenja radioaktivnih odpadkov iz Nuklearne elektrarne Krško (Nek) je prevzel nekdanjo vojašnico Čerkezovac v občini Dvor nedaleč od meje z Bosno in Hercegovino, so potrdili iz sklada. V Čerkezovcu nameravajo vzpostaviti center za skladiščenje radioaktivnih odpadkov.

Hrvaška vlada je novembra 2018 sprejela nacionalni program za skladiščenje radioaktivnih odpadkov, vključno z nizko in srednje radioaktivnimi odpadki iz Neka, v vojašnici Čerkezovac na Trgovski gori.

Programu sicer nasprotujejo državne oblasti v BiH, pa tudi lokalni hrvaški politiki v Sisaško-moslavški županiji in prebivalci z obeh strani reke Une. V Sarajevu trdijo, da bo odlagališče lahko ogrožalo življenja približno 250.000 ljudi, ki živijo ob ekološko neoporečnem porečju Une.

Iz hrvaškega sklada so v torek sporočili, da bodo med izvajanjem projekta sodelovali z lokalnim hrvaškim prebivalstvom in tudi deležniki iz BiH. Če se bo potrdilo, da lokacija ne bo imela škodljivega vpliva na okolje, bo sledil postopek za pridobitev lokacijskega in gradbenega dovoljenja, so zapisali na svojih spletnih straneh.

Napovedali so še, da bodo kot predpogoj za izdelavo študije o vplivu odlagališča na okolje opravili geološke raziskave in varnostne analize ter ugotovili radiološko stanje.

Poudarili so tudi, da bo Hrvaška v centru za skladiščenje v nekdanjem vojaškem skladišču Čerkezovac na varen, sistematičen in preverjen način skladiščila radioaktivne odpadke in ostale obrabljene hrvaške vire ionizirajočega sevanja.

Hrvaška in Slovenija v okvirju meddržavne komisije za Nek doslej nista uspeli doseči dogovora o skupnem skladiščenju nizko in srednje radioaktivnih odpadkov v slovenskem odlagališču v Vrbini. Hrvaški minister za varstvo okolja in energetiko Tomislav Ćorić je večkrat dejal, da je Trgovska gora alternativna rešitev za hrvaško odlagališče jedrskih odpadkov, če ne bo dogovora s Slovenijo o skupnem odlagališču.

Za Hrvaško namreč rešitev, da bi v Vrbini skladiščili samo odpadke iz jedrske elektrarne, dolgoročno ni sprejemljiva, saj imajo v državi na vrsti lokacij manjša skladišča radioaktivnih odpadkov iz industrije, medicine, znanosti, raziskav in podobno. V Čerkezovcu bodo lahko po načrtih skladiščili vse nizko in srednje radioaktivne jedrske odpadke. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen