Francija se približuje 20.000 smrtnim žrtvam covida-19, v ZDA že čez 40.000 mrtvih

0

V Franciji so v zadnjem dnevu našteli 395 smrtnih žrtev covida-19, skupno je za to boleznijo umrlo 19.718 ljudi. Se pa še naprej zmanjšuje število obolelih s covidom-19 v bolnišnicah in na oddelkih za intenzivno nego, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočil predstavnik zdravstvenih oblasti Jerome Salomon. V ZDA je medtem 40.131 smrtnih žrtev in 756.856 okuženih ljudi.

Te številke kažejo, da se epidemija v Franciji počasi umirja, a število ljudi v bolnišnicah ostaja zelo visoko. Tudi newyorški guverner Andrew Cuomo je pred dvema dnevoma na novinarski konferenci sporočil, da se je stopnja kužnosti z novim koronavirusom v državi v četrtek spustila z 1,2 na 0,9, kar pomeni, da ena oseba okuži manj kot eno osebo. V zadnjih 24 urah je sicer po vseh ZDA umrlo 1117 ljudi.

“Karantena je po zaslugi prizadevanj vseh učinkovita in močno upočasnjuje epidemijo,” je poudaril Salomon ter se zavzel za to, da ukrepov proti pandemiji še ne bi omilili.

Nekaj ur kasneje je francoski minister za zdravje Olivier Veran sporočil, da bodo Francozi od ponedeljka lahko obiskovali svojce v domovih za ostarele, kar je bilo od 11. marca prepovedano. Za obiske bodo sicer veljale omejitve. Vsakega oskrbovanca bosta lahko istočasno obiskala le dva svojca, telesni stik pa ne bo dovoljen, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Predstavnica pariških mestnih oblasti je medtem sporočila, da so v vodi v Parizu, ki ni predvidena za pitje, odkrili sledove novega koronavirusa. Gre za vodo za čiščenje ulic in zalivanje trenutno zaprtih parkov, ki jo črpajo iz reke Sena in kanala Ourcq, je za AFP dejala Celia Blauel. Povedala je še, da so omrežje s to vodo nemudoma zaprli po tem, ko so sledove virusa našli v štirih od skupno 27 vzorcev, ki so jih analizirali. Mestne oblasti se bodo glede nadaljnjega ravnanja posvetovale s francosko agencijo za zdravje.

Celia Blauel je ob tem zatrdila, da je pariško omrežje s pitno vodo popolnoma ločeno in da je pitna voda varna za uživanje.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen