Floridski guverner DeSantis ne dovoli pristanka turističnim križarkam

0

Guverner Floride Ron DeSantis je v torek izjavil, da njegova država ne more sprejeti odgovornosti za več kot 2000 potnikov in članov posadke z dveh turističnih križark Zaandam in Rotterdam, ki sta v lasti podjetja Holland America. Na obeh ladjah je okrog 300 ameriških državljanov.

Zaandam je odplul na križarjenje iz Buenos Airesa 7. marca, en dan preden je State Department izdal opozorilo Američanom, naj se ne podajajo več na križarjenja in še preden se je DeSantis zavedel nevarnosti koronavirusa. Pred slabim tednom so po floridskih plažah še rajali ameriški študenti na spomladanskih počitnicah, DeSantis pa ni hotel zapreti plaž.

Nato se je obrnil v drugo skrajnost, vse zaprl in uvedel obvezno 14-dnevno karanteno za vse, ki pridejo na Florido iz New Yorka, New Jerseyja in Connecticuta. DeSantis je republikanec, predsednik ZDA Donald Trump pa novembra za ponovno izvolitev nujno potrebuje Florido in DeSantisove prošnje za pomoč zvezni vladi se hitro uslišijo.

Tudi v torek je dejal, da bo moral odločitev o potnikih in posadki križark sprejeti Washington. Trump je potem dejal, da bo sprejel odločitev v imenu človečnosti.

Zaandam od 15. marca naprej ni dobil dovoljenja, da pristane v nobenem od pristanišč na poti proti Floridi. Na pomoč ji je priskočila ladja Rotterdam, ki je prevzela 1400 zdravih potnikov z Zaandama, na katerem je ostalo 450 potnikov in 600 članov posadke.

Na Zaandamu naj bi zaradi koronavirusa umrli dve osebi, devet ljudi pa je potrjeno okuženih. Bolnih naj bi bilo še okrog 190 ljudi.

Šerif okrožja Broward, ki zajema Miami, Gregory Tony je dejal, da gre za humanitarno krizo, vendar je posvaril pred sprejetjem potnikov, ker bodo hudo obremenili zdravstveni sistem v mestu in tvegali okužbo prebivalcev Miamija.

Proti bližnjemu Fort Lauderdalu pa pluje še ena polna potniška križarka Coral Princess, ki je v lasti podjetja Carnival. Tudi ta ima potnike s simptomi gripe, do Floride pa naj bi prispela enkrat v naslednjih dneh.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen