[EU] Bruselj priporoča skupen pristop k uporabi mobilnih podatkov v pandemiji

0

Evropska komisija je danes priporočila skupen pristop k uporabi mobilnih aplikacij za učinkovitejše fizično distanciranje v pandemiji novega koronavirusa ter k uporabi anonimiziranih in agregiranih podatkov iz mobilnih naprav za analizo širjenja virusa. Zatrjujejo, da ta pristop ne spodkopava evropskih pravil o zasebnosti in varstvu podatkov.

“Digitalna orodja lahko igrajo pomembno vlogo pri postopnem odpravljanju omejevalnih ukrepov, ko bo čas za to, če so skladni s pravili EU in dobro usklajeni,” poudarjajo v komisiji.

Prvo priporočilo se nanaša na usklajen pristop k uporabi mobilnih aplikacij za učinkovitejše socialno distanciranje ter za opozarjanje, preprečevanje in sledenje stikom.

Pri drugem priporočilu gre pa za skupen pristop k analizi in napovedovanju širjenja virusa na podlagi anonimiziranih in agregiranih podatkov o lokaciji iz mobilnih naprav.

Namen je analizirati vzorce mobilnosti, tudi učinek omejevalnih ukrepov na pogostnost stikov in tveganje okužbe. To naj bi pomagalo pri pripravi strategij za ponovno odpiranje družb, pravijo v komisiji.

Ob tem izpostavljajo, da priporočeni pristop ne spodkopava evropskih pravil o zasebnosti in varstvu podatkov, ter obljubljajo nadaljnje zagotavljanje spoštovanja temeljnih pravic. Kmalu naj bi objavili smernice glede učinkov na zasebnost.

Podatke naj bi analiziralo Skupno raziskovalno središče, ki bi ugotovitve delilo z vsemi članicami unije.

V komisiji izpostavljajo, da želijo sodelovati s po enim operaterjem iz vsake članice, kar po njihovih navedbah pomeni, da se podatkov ne more uporabiti za sledenje posameznikom, saj nimajo vsi istega operaterja. Ukrep bi veljal le med krizo, podatke naj bi potem izbrisali.

Napovedi tega ukrepa sicer sprožajo številna vprašanja, na primer katere podatke se bo zbiralo, kako se bo zagotovila anonimnost in na sploh spoštovanje zasebnosti v kriznih časih, ko v Bruslju v imenu boja proti nevidnemu sovražniku pozivajo k “podatkom za skupno dobro”.

Načrte je sicer podprl tudi evropski nadzornik za varstvo podatkov Wojciech Wiewiorowski, ki ocenjuje, da so evropska pravila dovolj prožna, da omogočajo razne ukrepe v boju proti pandemiji. Komisijo je sicer pozval k transparentnosti glede podatkov, ki jih želi zbirati, in k previdnosti pri tem, komu se poveri obravnavo podatkov.

Članice naj bi do konca maja poročale o ukrepih, ki so jih sprejele, in jih medsebojno pregledovale. Komisija bo ves čas krize redno poročala o stanju. Prvo poročilo napoveduje za junij. Podajala bo priporočila za ukrepanje oziroma postopno odpravo ukrepov, ki niso več potrebni. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen