Državni zbor v torek o referendumski noveli, spremembah poslovnika DZ in pooblastilih vojske

0

DZ se bo v torek sestal na izredni seji, ki so jo za obravnavo sklepa o izvajanju izjemnih pooblastil vojske pri varovanju meje zahtevali v koaliciji. Ker je odbor DZ ta sklep zavrnil, poslanci o njem ne bodo glasovali. Večja je naklonjenost noveli referendumskega zakona in predlogu sprememb poslovnika DZ, ki ju bo DZ obravnaval na izredni seji.

Kolegij predsednika DZ je danes potrdil časovnico izredne seje DZ, na kateri se bodo poslanci sestali v torek ob 15. uri.

Sejo so sicer minuli teden zahtevali koalicijski poslanci za obravnavo predloga vladnega sklepa o izvajanju izjemnih pooblastil vojske pri varovanju meje. Parlamentarni odbor za obrambo je na sredini seji sklep zavrnil, saj ob nasprotovanju večine opozicijskih strank ni prejel potrebne dvotretjinske večine navzočih poslancev. Zato DZ na plenarni seji o sklepu ne bo glasoval, bodo pa poslanske skupine predstavile svoja stališča.

Kolegij je danes podprl predlog vlade, da predlog novele zakona o referendumu in ljudski iniciativi v DZ obravnavajo po nujnem postopku. Noveli, ki ureja ravnanje DZ v primeru ustavno nedopustnih referendumov, se obeta podpora.

Nujna je dvotretjinska večina navzočih poslancev in torej pomoč opozicije, kjer pa z izjemo Levice noveli ne nasprotujejo. Podporo napovedujeta SAB in SNS, po besedah vodje poslancev SD Matjaža Hana pa bodo spremembe, s katerimi bodo zakonodajo prilagodili ustavnim določbam, podprli tudi v SD. V LMŠ je glede novele nekaj pomislekov.

Kolegij je podprl tudi obravnavo predloga novele poslovnika DZ po skrajšanem postopku. Pod novelo, s katero bi v določenih primerih omogočili potek sej DZ in sej delovnih teles tudi zunaj sedeža DZ s pomočjo računalnikov, telefonov, tablic, so podpisani poslanci vseh poslanskih skupin z izjemo Levice, ki predloga tudi ne podpira.

Spremembe nastajajo v luči spopadanja z epidemijo novega koronavirusa, ko tudi delo DZ poteka prilagojeno ukrepom za zajezitev širjenja epidemije. “Le tako bomo omogočili delovanje DZ tudi v primeru okužb, kot je koronavirus,” je že pred nekaj dnevi na Twitterju navedel prvopodpisani pod predlog, predsednik DZ Igor Zorčič.

Prav v luči omogočanja delovanja poslanskih skupin v takšnih izrednih primerih sta predlog sprememb poslovnika na kolegiju podprla tudi vodja poslancev SD Matjaž Han in vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša.

Zorčič je v izjavi novinarjem pred DZ poudaril, da je odločitev za sejo na daljavo sprejeta, če jo na kolegiju predsednika DZ podprejo vodje poslanskih skupin, katerih člani predstavljajo najmanj dve tretjini vseh poslancev v DZ. Potem se lahko kateri koli poslanec odloči, da bo na seji sodeloval ali v DZ ali oddaljeno. Slednje mora vnaprej napovedati.

Spremembe poslovnika pa ne predvidevajo možnosti sodelovanja na seji na daljavo v kakšnih drugih primerih, kot bo to določeno, denimo v primeru bolezni poslanca oz. njegove daljše odsotnosti, je pojasnil Zorčič. Sam si sicer želi, da bi imeli relativno širok nabor možnih situacij, v katerih bi bilo možno uporabiti ta del poslovnika. “A mislim, da glede tega ne bo soglasja,” je dejal in spomnil, da že pri zdajšnjem predlogu Levica vidi “celo vrsto zarot”.

Ob tem je Zorčič poudaril, da bo tudi seja na daljavo pregledna. Med drugim jo bodo snemali, tudi državljani jo bodo lahko spremljali. Tako bojazni po zmanjšanju demokracije ni, je zagotovil.

Tudi Han je pojasnil, da imajo pri odločanju za sejo na daljavo pomembno varovalko, to je dvotretjinska podpora na kolegiju predsednika DZ. Po njegovih ocenah bo veliko pomislekov, kdaj priti do take seje. Sam bo to podprl samo tedaj, ko bodo ugotovili, da morda katera od poslanskih skupin zaradi bolezni ne more ali ne sme priti v DZ, je poudaril.

V Levici pa ocenjujejo, da bi bila s spremembami omejena kakovost dela DZ in sodelovanja javnosti pri delu DZ. Kot je v izjavi pred DZ dejal vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec, se skoraj noben od evropskih parlamentov ni odločil za takšen način delovanja, ker omejuje možnost žive razprave, ima tehnološke omejitve in lahko predstavlja potencialno tveganje, da se DZ spremeni v glasovalni stroj. V Levici so sicer predlagali, da bi to določbo zožali in bi možnost sej na daljavo veljala samo v primeru epidemij, a za to ni bilo posluha, je pojasnil Vatovec.

Tudi v LMŠ menijo, da bi se bilo treba osredotočiti na razloge epidemije. Pripravljajo dopolnilo v smeri zožitve interpretacije, kdaj je dovoljena seja na daljavo, je danes v izjavi novinarjem pojasnila poslanka Tina Heferle. Kljub pomislekom, ki so jih izrazili v minulih dneh, pa v LMŠ podpirajo spremembo poslovnika, da bi zagotovili kontinuiteto pri delovanju DZ v primerih, ko morda to ne bi bilo mogoče, je pojasnila poslanka.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je napovedal, da bodo ukrepe, o katerih bo v torek odločal DZ, poslanci SNS podprli. Po njegovem mnenju je sicer dobro, da jih DZ sprejme in jih ima na zalogi, a je prepričan, da jih ne bo treba uporabiti, saj da se bodo razmere umirile. Ocenjuje tudi, da bi vlada morala sprostiti nekatere ukrepe.

Tako za spremembe poslovnika DZ kot za sprejem referendumske novele je potrebna dvotretjinska večina navzočih poslancev. O predlogih bosta delovni telesi odločali v torek zjutraj.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen