Državljani so zaostreno prepoved zbiranja in prehajanja občinskih meja očitno vzeli resno

0

Slovenske ceste so danes manj polne kot minuli konec tedna, tudi večjega števila kršitev policija ne zaznava, je na popoldanski novinarski konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin. Policija ta vikend izvaja poostreni nadzor spoštovanja odloka o prepovedi gibanja zunaj občin, osredotočili so se na dostope do turističnih točk.

Kacin je že v petek napovedal, da bodo med drugim za ta konec tedna z južne meje na nekatere ključne točke v notranjosti države premestili tudi del policistov. A se to vendarle ni zgodilo. Kot je popoldne pojasnil v. d. generalnega direktorja policije Anton Travner ob obisku kontrolne točke na mejnem prehodu Fernetiči, trenutno razmere obvladujejo. Pričakuje pa, da se bo z razvojem pandemije in razmer na državni meji situacija spremenila.

Policisti ta konec tedna poostreno nadzirajo promet na avtocestah, že ves teden pa spoštovanje vladnih odlokov nadzirajo tudi na drugih površinah, lokalnih in državnih cestah, katerih lokacij iz operativnih razlogov seveda ne razkrivajo, so pojasnili na Generalni policijski upravi.

Vse od uveljavitve odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah 30. marca letos policisti izvajajo nadzor nad njegovim upoštevanjem na mobilnih kontrolnih točkah, ki jih določijo glede na problematiko in operativne možnosti. Od uveljavitve odloka so izrekli 836 opozoril, v 1003 primerih pa so odstopili predlog zdravstvenemu inšpektoratu.

Kot so pojasnili na Generalni policijski upravi, so kontrole izvajali na več mestih tako na območjih blizu meje kot v notranjosti države in se odzivali na prijave občanov ter drugih nadzornih organov.

Policija v nadzorih večinoma ugotavlja, zakaj ljudje potujejo oz. se gibajo in v največ primerih ugotavlja, da ljudje spoštujejo omejitve oz. potujejo med občinami tisti, za katere veljajo izjeme.

Kot so poudarili na Generalni policijski upravi, policisti pogosto upoštevajo življenjske zdravorazumske okoliščine ljudi, če slednji pri tem upoštevajo varnostne ukrepe. Tiste, ki zaradi malomarnosti ali ignorance kršijo določila odloka oz. zakona o nalezljivih boleznih, pa policisti napotijo na naslov stalnega bivališča oz. ukažejo upoštevanje odloka.

Policija ni pristojna za izvedbo prekrškovnih postopkov po zakonu o nalezljivih boleznih, zato ugotovitve odstopajo zdravstvenemu inšpektoratu.

Z Občine Kamnik so danes sporočili, da so občinska redarska služba, občinska inšpektorica in člani Gorske reševalne službe Kamnik preventivno opozarjali obiskovalce na primerno razdaljo in ostala priporočila, predvsem pa na to, da se na ciljih priljubljenih kamniških izletniških točk ne zadržujejo v večjih skupinah.

Na začetke poti priljubljenih turističnih točk so namestili 20 opozorilnih tabel, ki nakazujejo na ustrezne ukrepe. Nameščeni so bili tudi zaščitni trakovi na klopeh na Špici in pri igralih na Starem gradu nad Kamnikom. Akcija je bila med občani dobro sprejeta, velika večina se je obnašala odgovorno in se niso družili v večjih skupinah, so sporočili. Dodali so še, da sprehodi v naravo vsekakor niso prepovedani, a je potrebna vendarle previdnost. Vsakršno zbiranje na zaključkih poti pa odsvetujejo.

Z regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za Severno Primorsko so sporočili, da tudi na njihovem koncu države poteka poostren nadzor spoštovanja odloka o prepovedi zbiranja in gibanja izven občinskih meja v ne nujnih primerih. Ob policiji pri tem sodelujejo tudi občinska in medobčinska redarstva ter ekipe civilne zaščite.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen