Boj proti covid19 je za levico tudi ideološki spopad

8

Levica v ustvarjalni krizi, zato vse bolj agresivna

Piše: dr. Milan Zver

Zadnji meseci so ponovno dokazali, da je levi pol politike v totalni ustvarjalni krizi. Je brez idej, brez vizije; leve vlade so neučinkovite, še posebej v kriznih časih ne  znajo ponuditi nikakršne rešitve. Celo mainstream “green” platformo so si prisvojili od drugih. Na ustih imajo razredno-bojno retoriko, značilno za prvo polovico 20. stoletja. Ubirajo najenostavnejšo pot: so proti! Levi spekter druži sovraštvo, ki se v Sloveniji fokusira na premiera Janšo, na evropski ravni pa na premiera Orbana.

Osredotočimo se v tem zapisu na Madžarsko. Na aprilskem plenarnem zasedanju je EP sprejemal zakonodajo o konkretnih ukrepih v boju proti pandemiji Covid19. V parlamentu je bila izkazano visoko politično soglasje. Izjemo predstavlja le politična resolucija, ki je pospremila celoten sveženj ukrepov. V začetku so pri snovanju politične izjave sodelovali vse pomembnejše politične skupine: konservativci, Evropska ljudska stranka, socialdemokrati, zeleni in liberalci. Ker so levičarji, ki imajo večino v konferenci predsednikov, tudi tokrat vnesli dva sporna člena (36. in 37.), so konservativci tik pred zdajci zavrnili podporo resoluciji. V 36. členu resolucija obtožuje “odločitev madžarske vlade, s katero je za nedoločen čas podaljšala izredne razmere in si podelila pooblastila za vladanje z odloki, ter oslabila parlamentarni nadzor nad kriznimi razmerami”. Naslednji člen pa zahteva dodatni nadzor nad tem, če so izredni ukrepi v skladu s pogodbo EU, njenimi temeljnimi načeli kot so demokracija, vladavina prava in temeljne človekove pravice in svoboščine.

Človek bi še lahko razumel, da levica uporablja nizke udarce in napada Orbana, v kolikor gre kritika v kontekst razprave ali če je ustrezen čas za to. Toda sedaj, v tej krizi, ko množično umirajo ljudje, EU pa nujno potrebuje enotnost, levica vnaša ideološko konfrontacijo z namenom, da bi oslabila desnico in očrnila njene učinkovite vlade.

Zakaj mislim, da so napadi na Madžarsko ceneni, pokvarjeni in lažnivi? Naj obudim zgodbo, ključne očitke in dejansko stanje. Kot je znano, je madžarski državni zbor 30. marca z dvotretjinsko večino sprejel zakon o zaščiti proti koronavirusu. Najprej je podaljšal izredno stanje, ki je bilo uvedeno 11. marca, nato pa še pooblastil vlado, da sprejme dodatne izredne ukrepe za zaščito prebivalstva pred širjenjem koronavirusa.

Evropska in domača levica sta takoj napadli madžarsko vlado. Najprej so jo obtožili, da je podaljšala izredno stanje za nedoločen čas. Resnica pa je, da je izredno stanje časovno vezano na trajanje epidemije koronavirusa. Predsednik vlade Orban je o tem dejal, da lahko parlament v vsakem trenutku prekine izredno stanje in si povrne polnomočje. Zato ne potrebujemo nobenega roka, je dodal.

Naslednja obtožba je bila, da nov zakon daje Orbanu neomejeno pooblastilo, da vlada z odloki. Dejstvo je, da je parlament za to pooblastil vlado, da v skladu z jasnimi določbami zakona vlada sprejema izredne ukrepe le, kolikor je to potrebno in sorazmerno z zastavljenim ciljem, tj. preprečevanje epidemije.

Kritiki so trdili, da je madžarski parlament razpuščen. Resnica pa je, da parlament deluje, da je na plenarnih zasedanjih po sprejetju zakona že dvakrat zasedal. Poleg tega zakon od vlade zahteva, da redno obvešča parlament o ukrepih, ki se izvajajo v boju proti izrednim razmeram, dokler navedeni ukrepi ostanejo v veljavi. Če parlament ne bi mogel zasedati ali ne bi imel kvoruma, mora vlada posredovati informacije predsedniku parlamenta in vodjem parlamentarnih političnih skupin.

Najlažje je na splošno kritizirati. Tovrstni kritiki so namreč trdili, da omenjeni madžarski zakon odpravlja demokratični nadzor in ravnovesje med vejami oblasti ter spodkopava pravno državo, demokratične vrednote in temeljne pravice. Dejstvo pa je, da so pooblastila vladi omejena le na preprečevanje, zdravljenje, izkoreninjenje in odpravljanje škodljivih učinkov epidemije. Poleg tega mora vlada še vedno odgovarjati parlamentu, upoštevati ustavo in delovanje ustavnega sodišča.

Potem je bila madžarska vlada predmet še drugih kritik, kamor sodi npr. omejevanje svobode govora. A doslej še ni bil preganjan niti eden (!) madžarski novinar.

Skratka, po levičarski logiki v teh izrednih razmerah npr. francoski predsednik Emmanuel Macron lahko vlada z dekreti, Janša ali Orban pač ne. Poceni in nevarna dvojna merila.

EPP spet potisnjena ob zid

Tokratno predplenarno sejo politične skupine EPP je namesto Manfreda Webra vodil njegov namestnik Esteban Gonzales Pons. Sestanek je bil dolg in za ta čas presenetljivo dialoški. Večina poslancev se je oglasila preko videa. Več kot jasno je bilo, da se sprejema eden od najpomembnejših dokumentov, ki v osredotočanju na boj proti korona virusu radikalno spreminja nekatere stvari, ki so bile praktično dorečene v zadnjih mesecih. Prerazporeditve proračuna so nujne in to skupno zavezo izkazuje omenjeni dokument. Tudi rezultati glasovanj na plenarki so izražali neverjetno visoko stopnjo soglasnosti o nujnih ukrepih.

Toda ne pri vsem. Že omenjena resolucija je na seji politične skupine EPP cepila enotnost. To je povzročilo tudi razdor znotraj skupine strank demokratičnega loka, ki so v začetku  pripravile skupno resolucijo. Kot že omenjeno, sta imeli dve stranki z njo precej težav. Najprej ECR (konservativci), ki je zadnji dan umaknila podpis, druga pa je bila EPP. Že ničkolikokrat se je zgodilo, da levica vnaša v besedilo svoje ideološke atribute (splav, LGBTI, Orban). In to se je zgodilo tudi pri tej resoluciji, ki naj bi izražala enotnost EU v boju proti koronavirusu. Ni bilo prvič, da so liberalci, zeleni in socialisti vodstvo EPP potisnili ob zid v slogu, če ne boste podprli naših dopolnil, skupne resolucije ne bo. In za t.i. “skupno dobro” EPP vselej popusti. Če sprejemamo kakšen dokument o krompirju, bosta splav ali Orban zagotovo noter. Takih grenkih pilul smo zadnja leta požrli na stotine in tako več ne gre. Že zdavnaj bi morali udariti po mizi in reči, dovolj je izsiljevanj. Pa četudi bi prišlo do določenih političnih težav ali institucionalne krize. Dovolj je bilo izsiljevanja levice in čas je, da se trend ideološkega utapljanja z levo-sredino konča. To so razlogi, da omenjene resolucije SDS ni mogla podpreti. Škoda, ker je sicer dobra. A načelnost v politiki tudi nekaj velja.

Št. komentarjev: 8
 1. Hit pravi

  Največja borka proti vsem je Fajonka. Vedno si najde namišljenega sovražnika. Je pa zgolj kvazi teletktualka.

 2. Bolsonaro je genij pravi

  Verjetnost je treba šteti v smrt: Danski krvni testi osvetlijo koronavirusu
  Predhodne rezultate testiranja na protitelesa je treba vzeti s številnimi opozorili, poudarja profesor.

  1.487 darovalcev krvi je bilo testirano na koronavirusna protitelesa. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)
  AVTORICA ANA SOL JØRGENSEN
  8. APRIL 2020 OB ​​13. URI. 14:55
  Testi 1447 danskih krvodajalcev lahko pomagajo osvetliti, kako resnično je smrtonosni koronavirus.

  Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je ocenila, da znaša približno en do tri odstotke. Glede na izračune, ki so jih naredili pri Rigshospitalet, se lahko izkaže, da je veliko.

  – Dosežemo veliko nižjo vrednost 1,6 na tisoč. Če imamo 1.000 Dancev, ki so imeli to okužbo, je eden ali dva umrla z njo, pravi Henrik Ullum, svetovalec in profesor v podjetju Rigshospitalet.

  Ob predpostavki, da so krvodajalci reprezentativni za celotno populacijo, je na Danskem okuženih 127.000 ljudi.
  HENRIK ULLUM, GLAVNI ZDRAVNIK IN PROFESOR NA RIGSHOSPITALETU
  Skupaj s kolegi je opravil krvne preiskave slabih 1.500 krvodajalcev, ki so v ponedeljek prejeli kri. Kri je bila uporabljena za testiranje protiteles proti koronavirusu, predhodni rezultati pa so osvetlili število okuženih.

  Visok mrak nad okuženimi
  Protitelesa nastanejo, ko je okužba z virusom končana. In izkazalo se je, da je 22 od 1.487 krvodajalcev oblikovalo protitelesa. Vendar so bili primeri, ko test ni uspel zajeti, da so bili dajalci v preteklosti pozitivni na koronavirus.

  – Če test prilagodimo, da ne bo deloval popolnoma in domnevamo, da so krvodajalci reprezentativni za celotno populacijo, je na Danskem okuženih 127.000 ljudi.

  Tako so danes, ko so 203 Dancev s koronavirusom razglasili za mrtve, smrtnost znašala 0,16 odstotka – ali 1,6 na tisoč.

  Toda krvodajalstva niso reprezentativna za celotno populacijo, ker so na splošno bolj zdrava od celotne populacije.

  – Zato je dejansko število okuženih v celotni danski populaciji morda večje, pravi Henrik Ullum, ki poudarja, da so številke predhodne in jih je treba brati previdno.

  – Krvodajalci prihajajo darovati kri in so zdravi in ​​zdravi. Zato lahko podcenimo, koliko je bilo okuženih. Henrik Ullum lahko tudi precenimo, če so potovali bolj ali bolj zboleli kot prebivalci v ozadju.

  Doslej je bilo 57.535 ljudi na Danskem testirano na koronavirus. 5.386 je bilo pozitivno testiranih.

  Danski inštitut za serum že od nekdaj računa na precej temen podatek in je včeraj ocenil, da je dejansko število okuženih mogoče nekje med 70.000 in 150.000.

  Po veliki noči začne prestolnica preiskati vse zaposlene, ki imajo stike s pacientom, ker so oblikovali protitelesa proti koronavirusu.

  Nove številke morajo biti rezervirane
  Rezultate testov na protitelesa je treba upoštevati s številnimi opozorili.

  Po drugi strani pa vemo, da je virusna okužba, s katero ste se že enkrat borili, dokaj dobro zaščitena.
  HENRIK ULLUM, GLAVNI ZDRAVNIK IN PROFESOR NA RIGSHOSPITALETU
  Tudi test se ne zdi popoln. Obstaja več preizkušenih, ki so bili okuženi s koronavirusom, kjer tega testa ni bilo mogoče videti.

  – To je v resnici 23 odstotkov pri nas. Toda v številkah, ki sem jih pravkar predstavil, smo šli v to negotovost, pravi Henrik Ullum.

  Hkrati Henrik Ullum poudarja, da niste nujno popolnoma zaščiteni pred novim krogom okužbe s koronavirusom, čeprav ste bili že enkrat v njem.

  – Zadnji element negotovosti je, da če ste imeli zelo blago okužbo, dobite zelo šibek protitelesni odziv. Ni nujno, da so protitelesa popolnoma tista, zato ne moremo reči, da te okužbe ne morete znova dobiti, pravi in ​​doda:

  – Po drugi strani pa vemo, da je virusna okužba, s katero ste se že enkrat borili, dokaj dobro zaščitena. Torej je tveganje, da ga znova dobimo, verjetno manjše in tudi tveganje za hudo okužbo bo manjše.

 3. Bolsonaro je genij pravi

  Okraj Heinsberg, ki leži ob meji z Nizozemsko, velja za nemški Vuhan. Tu je prišlo do izbruha okužb v drugi polovici februarja. Glede na število okužb na število prebivalcev je to drugi najbolj prizadet okraj v Nemčiji (na začetku je bil na prvem mestu).

  Že v začetku marca je v Heinsberg, ki šteje 250.000 prebivalcev, prišla skupina virologov iz Bonna, ki jo je vodil Hendrik Streeck in opravila nekaj raziskava. Med drugim je Streeck ugotovil, da sta ena od bolezenskih znakov okužbe z novim koronavirusom tudi izguba vonja in okusa.

  Pretekli teden pa je v Heinsberg oziroma v občino Gangelt, kjer je največ okužb, prišla še večja skupina virologov in higienikov, ki je prav tako vodi Streeck. Njihova naloge je med drugim ugotoviti, koliko je število vseh okuženih, torej ne samo število tistih, ki imajo potrjeno okužbo, ampak tudi tistih, ki so na primer okužbo z novim koronavirusom preboleli brez bolezenskih znakov ali pa samo z zelo blagimi.

  Streeckova skupina je po statističnem vzorcu testirala tisoč prebivalcev (vzeli bris žrela in kri), da bi ugotovili, koliko od njih že ima protitelesa. Za zdaj so pregledali vzorec 509 ljudi. Streeckova skupina, ki jo podpira zvezna dežela Severno Porenje-Vestafalija, je po začasnih podatkih ugotovila, da je 14 odstotkov pregledanih prebivalcev že imunih na novi koronavirus, saj so okužbo preboleli.

  Skupaj je bilo po konservativni oceni v preučevanem območju okuženih 15 odstotkov prebivalcev. Dva odstotka od trenutnih okuženih nima bolezenskih znakov. Po teh izračunih v pregledanem območju smrtnost zaradi novega koronavirusa znaša 0,37 odstotka, kar je manj od dozdajšnjih podatkov, ki so smrtnost postavljali med enim in 1,5 odstotkom, še piše nemški Focus.

  Po besedah imunologa Guntherja Hartmanna, ki tudi sodeluje pri raziskavi, imunost na okužbo s koronavirusi po zdajšnjih podatkih traja med šest in 18 mesecev. Če hočemo doseči čredno imunost pred novim koronavirusom mora biti imunih od 60 do 70 odstotkov ljudi.a

  HEINSBERG, NEMČIJA

 4. mirror pravi

  Boj proti pandemiji pri nas uspešno vodi desnica, levica pa se na vse kriplje trudi, da ne bi uspela. Levici niti malo ni mar za državljane in upajmo, da si bodo to volivci zapomnili.

 5. raft pravi

  Dajmo si naliti Slovenci čistega vina. V Sloveniji ni levice, ker pod tem imenom deluje rdeča do Slovencev skrajno nevarna rdeča go-la-zen.

  1. Re gornjemu pravi

   Po tvoje tudi desnice ni, ker deluje pod tem imenom rumenomodra go- la – zen. Eni in drugi so pa gol- az- en

 6. haapy yack pravi

  Bolsonaro je genij pravi
  …………………………………………
  hoj
  zakaj bi tisti, ki so sprašil virus bili s tem zadovoljni. Po njihovem je virus pobil premalo ljudi na planetu.
  Če jih noben ne zaustavi bodo sprašil še kaj smrtnonejšega. Imajo dolg seznam zadev.
  boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen