Agencija za varnost prometa motoriste pred prazniki opozarja na upoštevanje predpisov

0

Pred nami je prazničen in podaljšan konec tedna, ki ga bodo mnogi, predvsem motoristi, izkoristili za krajše vožnje. Agencija za varnost prometa ob tem opozarja, da je treba kljub praznim cestam upoštevati cestno-prometne predpise. Z vožnjo je treba pričeti postopoma, ker smo v luči epidemije še dodatno obremenjeni in premalo osredotočeni, pravijo.

Prav tako razmere na cesti po navedbah agencije še niso povsem primerne oziroma so lahko celo nevarne za vožnjo z motornim kolesom. Asfaltna površina je še hladna in ne omogoča optimalnega oprijema pnevmatik, poleg tega je na cestah tudi pesek. Zato agencija poziva motoriste, naj ne precenjujejo svojih sposobnosti in voznih razmer.

Motoristi že tako spadajo med ranljivejše skupine udeležencev, saj so zaradi značilnosti motorja slabše vidni in opazni, pogosto vozijo tudi prehitro, zato jih drugi vozniki spregledajo ali jim odvzamejo prednost, opozarjajo na agenciji.

V zimskih mesecih tudi nekoliko upade sposobnost obvladovanja motorja, zato se je treba na vožnjo z motorjem po navedbah agencije temeljito pripraviti, predvsem pa počakati na varne cestne razmere.

V času epidemije novega koronavirusa, to je od 13. marca do 15. aprila, je na slovenskih cestah umrlo deset udeležencev, od tega štirje vozniki enoslednih motornih vozil (trije motoristi in en mopedist), kar je 40 odstotkov vseh umrlih.

Več umrlih med vozniki enoslednih motornih vozil je tudi gledano celotne letošnje leto. Letos jih je namreč umrlo že pet oziroma trije več kot v enakem obdobju lani. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen