Zorčič na posvetu z vodji poslanskih skupin tudi o možnosti krajšanja roka za razglasitev zakonov

0

Vodje poslanskih skupin bodo na neformalnem posvetu s predsednikom DZ Igorjem Zorčičem danes odprli vprašanje morebitnih sprememb poslovnika DZ, ki bi omogočale oddaljene oz. videokonferenčne seje in možnost krajšanja roka za razglasitev (nujnih) zakonov. Govorili bodo tudi o novem razrezu zasedbe v delovnih telesih po oblikovanju nove koalicije.

Nova koalicijsko – opozicijska razmerja v DZ prinašajo tudi novo razdelitev mest delovnih telesih DZ. Med drugim je treba novi opoziciji zagotoviti večino v nekaterih nadzornih komisijah (komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb ter komisija za nadzor javnih financ).

Na predlog strank nove koalicije SDS, SMC, NSi in DeSUS so sicer z začasnim sklepom in ob opozorilih predvsem Levice, SD in LMŠ o nehigieničnosti enostranskih odločitev razmerja že nekoliko spremenili pred glasovanjem o ministrski ekipi Janeza Janše, a naj bi zdaj dorekli novo, končno razdelitev mest.

Nova vlada je sicer nastopila mandat v času širjenja epidemije novega koronavirusa. Odtlej je sprejela številne ukrepe, med drugim z nekaj izjemami velja prepoved zbiranja in gibanja na javnih površinah. V tem času je spremenjeno tudi delo v DZ, ki zaseda le na izrednih sejah. Odprlo se je vprašanje možnosti videokonferenčnih sej, o čemer bodo danes vodje poslanskih skupin razpravljali na popoldanskem neformalnem posvetu s predsednikom DZ.

Odprli bodo tudi vprašanje krajšanja roka za razglasitev (nujnih) zakonov, svoje stališče naj bi danes na posvetu podali tudi pravniki. Nekateri v pravni stroki naj bi sicer menili, da bi bilo treba za to spremembo spreminjati zakon o referendumu in ljudski iniciativi.

Krizne razmere terjajo hitro sprejemanje ukrepov, so večkrat poudarili tudi v vladi. V kratkem času so sprejeli številne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa, pred vrati pa je prvi obširen paket pomoči za blažitev posledic epidemije za prebivalce in gospodarstvo. Vlada je že predstavila smernice, zakonodajni sveženj pomoči pa namerava potrditi v petek in ga poslati v sprejem državnemu zboru.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen