Zdravilišča bi lahko letos imela za kar 35% manj prometa

0

V slovenskih zdraviliščih, ki so z izbruhom epidemije koronavirusa od sredine tega meseca zaprta, so skoraj vse rezervacije za veliko noč odpovedane. Te prestavljajo na začetek poletja ali jeseni, v Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč pa se bojijo, da bi lahko imeli letos tudi za do 35 odstotkov manj prometa.

Direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč Iztok Altbauer je za STA dejal, da dnevno zaradi zaprtja zdravilišč nastane več 100.000 evrov izpada prihodkov. Če bo kriza trajala več kot mesec dni in bi se promet zdravilišč zmanjšal za več kot 10 odstotkov, je treba, tako Altbauer, pričakovati tudi odpuščanje delavcev.

“Po projekciji, ki smo jo na hitro opravili med zdravilišči, bi se lahko obseg poslovanja do konca leta zmanjšal za strašljivih 30 do 35 odstotkov. V tem trenutku ni še nikomur jasno, kako tak izpad prebroditi. Na vse glavne turistične stanovske organizacije smo zato naslovili pobudo za dodatne predloge ukrepov gospodarska ministrstva, ki bi turističnim podjetjem pomagali preživeti,” je dejal Altbauer.

Vladi so tako predlagali avstrijski model pomoči, kar pomeni državno pomoč v višini 1000 evrov na mesec na delavca v turizmu, pa tudi
ustrezne finančno-likvidnostne, delovno-pravne ukrepe in marketinške ukrepe.

Direktor marketinga v Termah Olimia Vasja Čretnik pa je za STA povedal, da so do marca letos zelo dobro poslovali, zato ocenjuje, da bodo tudi to krizo prestali. Vse bo odvisno od tega, kako bo trg po koncu epidemije koronavirusa okreval. Kolapsa ne pričakuje, razen v primeru, če bi bila zdravilišča zaprta leto dni.

“Razmere so težke, vendar smo nanje pripravljeni. Nekaj ljudi smo poslali na čakanje,” je še dejal Čretnik in izrazil upanje, da bodo vladni ukrepi šli v smer ohranjanja delovnih mest.

V Termah Olimia imajo sicer v sistemu v terminu velike noči med rezervacijami še vedno približno 200 gostov. Glede na to, da jih je večina iz Italije, predvidevajo, da ti zaradi trenutnih razmer še niso uspeli odpovedati rezervacij.

V Rimskih termah so vse skupinske rezervacije gostov že odpovedane, medtem pa rezervacije individualnih gostov še ostajajo. Pred izbruhom epidemije koronavirusa so bili v Rimskih termah 80-odstotno zasedeni, za velikonočne praznike pa so pričakovali 100-odstotno zasedenost zmogljivosti, je za STA povedal vodja marketinga v termah Marko Maze.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen