Vlada potrdila besedilo predloga za podelitev izjemnih pooblastil vojski pri širšem varovanju državne meje

0

Vlada je danes potrdila besedilo predloga za podelitev izjemnih pooblastil vojski pri širšem varovanju državne meje in ga poslala v obravnavo v DZ, so za STA povedali v vladnem uradu za komuniciranje. Poslanci bi lahko o predlogu, na katerega so pripombe podale tudi poslanske skupine, odločali že v četrtek skupaj s protikoronskim zakonom.

Za aktivacijo 37. a člena zakona o obrambi, ki omogoča podelitev nekaterih izrednih pooblastil vojski, je potrebna najmanj dvotretjinska podpora prisotnih poslancev, zato koalicija potrebuje pomoč vsaj dela opozicije. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je za Odmeve na TV Slovenija v ponedeljek zvečer povedal, da vlada te podpore še nima zagotovljene.

Minister je zato v zadnjih dneh opravljal pogovore pri poslanskih skupinah. Del pripomb, ki so jih podale poslanske skupine, so po njegovih besedah upoštevali, dela pa ni bilo mogoče. Pripombe so bile sicer po njegovih ocenah bolj tehnične narave, zato verjame, da bi lahko opozicija na koncu vendarle dala potrebne glasove za aktivacijo omenjenega člena. Ta je po ministrovih besedah namenjena zgolj za varovanje meje s Hrvaško, s čimer bi bila nekoliko razbremenjena policija.

Predlog je sicer precej razburil javnost. Med drugim je bilo slišati očitke, da je podelitev takšnih pooblastil vojski pretiran ukrep.

DZ bi lahko o predlogu odločal že v četrtek skupaj z interventnim zakonom za blaženje posledic epidemije novega koronavirusa. Tega naj bi po prvotnih napovedih sicer potrjevali v sredo, po novih načrtih pa naj bi bila plenarna seja v četrtek, a le, če se bo skozi obsežen vladni predlog ukrepov in množico vloženih dopolnil do tedaj prebil odbor DZ za finance. Danes tega dela ni uspel dokončati.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen