V sloveniji je dovolj osnovnih živil, zagotavlja ministrica za kmetijstvo Pivčeva

0

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec zagotavlja, da je v Sloveniji osnovnih živil dovolj za nekaj mesecev. Razmere dnevno spremljajo. Če bi se pojavile težave pri kakšni od dobaviteljskih poti, pa so že pripravili rezervne scenarije in tečejo vsi postopki, da bi lahko začeli z dobavo teh izdelkov iz drugih držav.

Pivčeva je dejala, da bi se to lahko najprej zgodilo pri svežem sadju, kot so recimo agrumi in tropsko sadje, pa tudi nekatera zelenjava. Velika dobaviteljica teh izdelkov v Slovenijo je namreč Italija in če bi prišlo do motenji pri pretoku blaga iz te države, bi prišlo do izpada. Kot rezerven scenarij za dobavo sadja in zelenjave je omenila Madžarsko.

V današnji izjavi za javnost je Pivčeva strnila tudi vrsto ukrepov, ki jih je v pomoč kmetijskim gospodarstvom v minulih dneh sprejela vlada. Med drugim je izpostavila, da bo lahko ministrstvo za kmetijstvo z odločbo v upravnem postopku določilo začasnega upravljavca kmetijskega gospodarstva, če člani kmetije ali zaposleni na kmetiji zaradi posledic virusa ne bodo zmožni dela.

Začasni upravljavec bo imel enake pravice in dolžnosti kot nosilec kmetijskega gospodarstva, pa tudi pravico do mesečnega denarnega nadomestila od začetka začasnega upravljanja kmetijskega gospodarstva.

“Pojavilo se je vprašanje, ali upravljavec sme prodajati izdelke ali živino oz. druge stvari, s katerimi kmetija posluje. Začasni upravljavec nima lastninske pravice, ampak zgolj upravlja s kmetijo in prodaja lahko samo s soglasjem lastnika oz. nosilca kmetijskega gospodarstva,” je pojasnila.

V tem času pa je po njenih besedah treba tudi paziti, da ne pride do cenovnih nestabilnosti in se ne začnejo izvajati dampinški pritiski. Z interventnim zakonom vlada po besedah Pivčeve ni sprejela nobenega določenega ukrepa, je pa predvideno, da lahko Pivčeva v soglasju z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom odredi omejitev ali prepoved dajanja na trg posamezne skupine, posameznega kmetijskega pridelka, živila ali živali za hrano ljudi, na ozemlje druge države članice EU ali izvoz v tretje države.

Pojasnila je tudi, da je vlada na pobudo kmetijskega ministrstva v odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo iz Italije vnesla določbo, da omejitev ne velja za lastnike, ki imajo zemljišče na obeh straneh meje in na njih opravljajo kmetijska in poljedeljska dela.

Dobra novica je po besedah ministrice tudi ta, da je Evropska komisija sprejela začasni okvir za državne pomoči za 2020, ki med drugim tudi na njihovo prošnjo dviga raven najvišje dovoljene države pomoči de minimis za posamezna podjetja, in sicer na področju ribištva in ribogojstva s 15.000 na 120.000 evrov in za kmetijstvo iz 20.000 na 100.000 evrov.

Ministrstvo je v tem času intenziviralo tudi promocijo slovenskih izdelkov. Ker so v preteklih dneh dobivali številna vprašanja kmetov in tudi splošne javnosti glede dostopa do hrane, pa so na ministrstvu vzpostavili dežurni center, ki deluje 24 ur na dan vse dni v tednu. Dosegljivi so na telefonski številki 040 390 016 in e-poštnem naslovu cz.mkgp@gov.si.

Sicer pa je ministrica pojasnila, da prodaje živilskih izdelkov na tržnicah z odlokom niso prepovedali in lahko poteka ob upoštevanju previdnostnih ukrepov in prepovedi združevanja. Prav tako ni prepovedana prodaja na kmetijah samih. Z ministrstvom za gospodarstvo pa usklajujejo tudi rešitev, da bi lahko bile poleg trgovin z živili odprte tudi trgovine s prehrano za male živali.

V tem trenutku po besedah ministrice tudi ni zaznati bojazni, da ne bi bilo dovolj fitofarmacevtskih sredstev. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen