V Italiji zaradi omejitev prometne povezave precej kaotične

0

V torek je letalske povezave z Italijo ustavil britanski British Airways, francoski Air France ter nizkocenovni prevozniki Ryanair, Easyjet in Wizz Air pa so naznanili, da ustavljajo polete z italijanskih letališč do začetka aprila. Še bolj drastične ukrepe je sprejel Air Canada, ki lete v Italijo prekinja do najmanj 1. maja.

Kljub temu so v torek popoldne na rimskem letališču Fiumicino še vedno obratovale povezave z destinacijami v Evropi in drugje, pa tudi notranji leti. Letala so še vedno vzletala tudi z manjšega letališča Ciampino. Turisti so bili veseli še preostalih priložnosti za odhod, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Družba ADR, ki upravlja letališča v Rimu, sicer pojasnjuje, da bodo vsi potniki, ki prispejo, in tisti, ki odhajajo na območja izven schengna, deležni zdravstvenih pregledov, med drugim merjenja temperature.

Avstralija je sicer danes sporočila, da bo prepovedala vstop tujim državljanom, ki so bili v zadnjih 14 dneh v Italiji. Tovrsten ukrep so avstralske oblasti že sprejele za prihode iz Kitajske in Južne Koreje.

Omejitve so vidne tudi v železniškem prometu. Na glavni železniški postaji Termini v Rimu policisti z maskami pri potnikih preverjajo njihove razloge za potovanje in skrbijo za to, da vsi med seboj ohranjajo razdaljo enega metra.

Posledice so še večje za čezmejni železniški promet. Družba Thello je do začetka aprila odpovedala nočne povezave med Parizom in Benetkami, pa tudi dnevne povezave med Milanom in Marseillom. Francoske železnice SNCF še čakajo na navodila glede povezav z Italijo – od konca februarja je sicer na meji francosko osebje zapustilo vlake in so jih nadomestili italijanski kolegi.

Nemški Deutsche Bahn je ustavil svojo edino povezavo z Italijo – med Münchnom in Benetkami.

Med Avstrijo in Italijo so v torek še potekale nekatere železniške povezave, kar pa se bo spremenilo. Avstrija je namreč uvedla prepoved vstopa v državo iz Italije. Izjema so avstrijski državljani, ki se vračajo v domovino, ter osebe z zdravniškim potrdilom. Dovoljena bodo potovanja prek Avstrije, ob pogoju, da se potniki ne bodo ustavili v državi.

Kontrolo vstopa v državo bo danes na meji z Italijo začela izvajati tudi Slovenija. Izvajali jo bodo pri osebah, ki niso slovenski državljani oziroma v Sloveniji nimajo prijavljenega stalnega ali začasnega prebivališča. Osebi, ki ne bo imela ustreznega potrdila, se bo lahko prepovedal vstop v Slovenijo. Kontrola vstopa se ne bo izvajala za tovorni promet. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen