V dvorani Stožice ponovno Andrea Bocelli, posebna gostja sopranistka Sabina Cvilak

0

Po dobrih treh letih bo nocoj v dvorani Stožice nastopil svetovno znani italijanski tenorist Andrea Bocelli. Na svojem drugem koncertu v Sloveniji, potem ko je novembra 2016 navdušil občinstvo pred razprodano dvorano, bo predstavi zadnji album Si. Na njem je zbral pesmi, ki po njegovih besedah slavijo ljubezen, vero in družino.

Album Si je izdal oktobra 2018, na njem pa je zabeležil sodelovanja z Edom Sheeranom, Duo Lipo, Joshem Grobanom, Aido Garifullino in tudi sinom Matteom. Posnel ga je na svojem domu v Italiji. Producent je bil legendarni Bob Ezrin, ki je sodeloval tudi s Pink Floydi, Loujem Reedom, Deep Purpli in drugimi znanimi glasbeniki oziroma zasedbami.

Kot je poročalo Delo, se mu bodo na odru pridružili Simfonični orkester SNG Maribor in Mariborski koncertni zbor, kot posebna gostja pa bo nastopila sopranistka Sabina Cvilak, ki jo je Bocelli povabil k sodelovanju tudi leta 2016, ko je v Stožicah predstavil največje uspešnice z albuma filmskih skladb Cinema ter arije in duete iz italijanske operne zakladnice.

Slavni toskanski pevec je doslej posnel devet oper in 16 albumov, ki jih je prodal v več kot 90 milijonih izvodov. Kariero je začel leta 1992. Kot so zapisali organizatorji koncerta, mu je na začetku bil v veliko pomoč Zucchero, ki je iskal nekoga, ki bi naredil demo posnetek za duet z Lucianom Pavarottijem. Bocelli jih je očaral s svojo izvedbo in se nato predstavil na sanremskem festivalu.

Kmalu zatem je dobil prvo veliko vlogo v Verdijevi operi Macbeth in začel se je njegov vzpon. Za največjo prelomnico v njegovi karieri velja pesem Con te partiro in kasneje njena različica v duetu s Sarah Brightman z naslovom Time to say Goodbye, ki je leta 1996 zasedla vrhove vseh svetovnih glasbenih lestvic in sčasoma postala ena najpopularnejših pesmi vseh časov.

S številnimi nastopi in izdanimi albumi si je Bocelli pridobil naklonjenost širokega kroga občinstva, glasbenikov in glasbenih kritikov. Je eden izmed redkih umetnikov, ki je nastopil pred tremi papeži, štirimi ameriškimi predsedniki in britansko kraljevo družino. Koncerte je imel tudi na zelenici Centralnega parka v New Yorku, v Albert Hallu v Londonu, pred piramidami v Egiptu in pod Eifflovim stolpom v Parizu.

V nedavnem intervjuju za Delo je povedal, da je v več kot četrt stoletja delovanja izvajal pesmi, tako v operi kot na področju popa, ki jih je javnost zdaj povezala z njegovim glasom in med nastopom v živo upravičeno pričakuje, da jih bo slišala. “Med temi je gotovo arija Nessun dorma iz opere Turandot Giacoma Puccinija, ki jo velikokrat zapojem v dodatku, ter seveda Con te partiro, ki je sicer popevka, vendar je na neki način postala ‘klasika’. To je tudi pesem, ki je bila začetek moje mednarodne kariere in me ne neha navduševati.”

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen