Svet NIJZ za v. d. direktorja inštituta imenoval Ivana Eržena

0

Svet Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je na dopisni seji razrešil direktorico Nino Pirnat, ki je podala odstopno izjavo. Za vršilca dolžnosti direktorja je imenoval Ivana Eržena, ki je v preteklosti že vodil inštitut.

Kot navajajo na spletni strani NIJZ, se je Pirnatova v četrtek sestala z ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem, ki jo je zaradi vpetosti v obravnavo obvladovanja epidemije koronavirusa, širokega poznavanja sistema zdravstvenega varstva in nujne okrepitve na direktoratu za zdravstveno varstvo povabil k prevzemu funkcije vršilke dolžnosti generalne direktorice. Njeno imenovanje je potrdila tudi vlada.

Je bilo pa v preteklih dneh več predstavnikov vlade, vključno z Gantarjem, kritičnih do NIJZ, saj da je napačno ocenil situacijo glede novega koronavirusa, s tem pa je Slovenija tudi zamudila ključno obdobje, ko bi lahko prej ukrepali. “S pravimi ukrepi smo zamudili teden ali deset dni. Če se vsak dan podvoji število bolnikov, pomeni to veliko razliko,” je pred dnevi opozoril Gantar.

Eržen je sicer že vodil NIJZ med leti 2014 in 2018, torej pred mandatom Pirnatove. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen