Število potrjenih okužb z novim koronavirusom narašča, sledi prepoved nekaterih prireditev, odpovedan tudi koncert Bocellija

3

V Sloveniji je potrjenih 12 okužb z novim koronavirusom. Stopnja tveganja prenosa se povečuje, zato bo minister za zdravje podpisal sklep o prepovedi večjih prireditev. Posebni ukrepi bodo sprejeti za Metliko z okolico. Tam odsvetujejo vsakršno druženje ljudi. Premier Marjan Šarec bo za ponedeljek sklical svet za nacionalno varnost.

Direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat je na današnji novinarski konferenci povedala, da se stopnja tveganja prenosa novega koronavirusa povečuje. Zato so predlagali omejitev množičnih prireditev. Državna sekretarka Simona Repar Bornšek je pojasnila, da se tak sklep že pripravlja v podpis ministru za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Alešu Šabedru.

Kakšne točno bodo omejitve, tako še ni jasno, pričakovati pa je popolno prepoved večjih prireditev v zaprtih prostorih. Tako bo med drugim prestavljen tudi današnji koncert Andree Bocellija v Stožicah. Kako bo s poleti v Planici, še ni jasno. Možno je, da bodo potekali brez gledalcev.

Posebne omejitve pa bodo izdali tudi za Metliko z okolico, kjer je imel okuženi zdravnik veliko stikov z ljudmi, zaradi tega pa so že zaprli dom za starejše in zdravstveni dom.

Klinično delo v metliškem zdravstvenem domu se ne bo izvajalo, nujna medicinska pomoč pa bo potekala v Zdravstvenem domu Črnomelj in po potrebi v Zdravstvenem domu Novo Mestu, je pojasnil vodja sektorja za katastrofno medicino ministrstva za zdravje Darko Čander.

Testi šestih zdravstvenih delavcev, ki so bili v stiku z okuženim zdravnikom, so bili po besedah Pirnatove na testiranju za okužbo z novim koronavirusom negativni.

“Ne glede na to, da je bil zdravniki z njimi v dokaj tesnem stiku, za zdaj ni znakov, da bi prišlo do prenosa,” je pojasnila. Dodala je, da bo po zdravstvenih ustanovah krožijo tudi številni drugi povzročitelji bolezni, ki povzročijo boleznih dihal. Zato je vse zdravstvene delavce z znaki okužbe zgornjih dihal pozvala, naj ne hodijo v službo oz. se v primeru pojava simptomov na delovnem mestu takoj ustrezno zaščitijo.

Pri osebi, ki je bila z njim v neposrednem tesnem stiku, pa so potrdili deveti primer okužbe. To so potrdili še pri državljanu Slovenije, ki se je pripotoval iz Avstrije. Že tam je kazal znake okužbe, prav tako je bil v stiku z veliko ljudmi. Okužen je še en slovenski državljan, ki je pripotoval iz Italije, med drugim je bil tudi v Benetkah. Zadnji novi primer pa je moški, ki je z družino čez Italijo pripotoval iz Španije.

NIJZ je predlagal tudi sklic sveta za nacionalno varnost in predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec je na Twitterju že napovedal, da ga bo sklical za ponedeljek, in sicer v razširjeni sestavi.

Na novi koronavirus so v Sloveniji doslej testirali 785 ljudi. V vseh 12 primerih okužb gre po podatkih epidemiologov za uvoz virusa v državo, torej so se okužili v tujini ali pa v tesnem stiku z nekom, ki je potoval. Pretežno so potovali po Italiji.

Vsi, ki so hospitalizirani, so v stabilnem stanju in se nobeden ne zdravi za pljučnico ali kritičnega stanja, je povedala Repar Bornškova.

Št. komentarjev: 3
 1. Miha pravi

  Ajajaj, jaz sem pa si danes tako želel Bocellijevih arij… sram naj te bo ti kitajski koronavirus!

 2. Re gornjemu pravi

  Glavno, da frajtonarji špilajo, ali ne?

 3. raft pravi

  Re Gornjemu pravi Pred 22 ur
  Glavno, da frajtonarji špilajo, ali ne?
  ———————
  Vam čef-urjem seveda to ne paše.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen