Srbski pristop: zaradi kršenja samoizolacije izrekli več zapornih kazni

0

V Srbiji so danes izrekli prve tri sodbe zaradi kršenja ukrepa obvezne samoizolacije. Sodniki so jim na sojenjih, ki so potekala prek spleta, dosodili zaporne kazni v višini od dveh do treh let, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Z novim koronavirusom se je sicer doslej v Srbiji okužilo 528 ljudi, covid-19 pa je zahteval devet življenj.

Sodišče v Dimitrovgradu je dopoldne 38-letnika iz Niša obsodilo na najvišjo možno kazen treh let zapora, ker v času epidemije novega koronavirusa ni ravnal v skladu z zdravstvenimi predpisi. Kršil je obvezno samoizolacijo, ki mu jo je sanitarna inšpekcija odredila po vrnitvi v Srbijo. Na sodbo, ki so jo podali prek videopovezave, se lahko še pritoži.

V drugem tovrstnem sodnem postopku je sodišče v mestu Požarevac moškega iz okolice tega mesta obsodilo na dve leti zapora, ker je zapustil samoizolacijo. Na dve leti in pol zapora pa je isto sodišče obsodilo še tretjega moškega iz mesta Žabari. Tudi ta je bil obsojen, ker po povratku v domovino ni upošteval ukrepa obvezne samoizolacije. Tudi ti dve sodbi še nista pravnomočni in se lahko obdolženca pritožita.

Zaradi suma kršenja samoizolacije je sicer v Srbiji trenutno v priporu 112 ljudi, navaja srbska radiotelevizija RTS.

Srbska policija izreka tudi kazni zaradi kršenja policijske ure, ki so jo srbske oblasti v okviru soočanja z novim koronavirusom uvedle sredi meseca. V kraju Stari Banovci so 41-letniku dosodili 50 dni zapora, 34-letniku pa denarno kazen v višini 50.000 dinarjev (425 evrov).

Z novim koronavirusom se je sicer doslej v Srbiji okužilo 528 ljudi, covid-19 pa je zahteval devet življenj. 42 ljudi je ozdravelo, navaja Tanjug. /sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen