Slovenski vojak okužen s koronavirusom

0

V Slovenski vojski so potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom. Pripadnike, ki so bili v stiku z okuženim, so že identificirali in testirali. Vsi testi na okužbo s koronavirusom so bili negativni. Razkužili so tudi prostore, v katerih se je okuženi nahajal, so zapisali na spletni strani Slovenske vojske.

Pripadnice in pripadniki Slovenske vojske (SV) se zavedajo, da morajo najprej zaščititi sebe, da bodo lahko pomagali drugim, zato je za preprečevanje širjenja virusa izjemno pomembno upoštevanje preventivnih ukrepov. Zato so strokovni organi pripravili usmeritve in priporočila za preprečevanje širjenja okužbe. Vzpostavili so varne oblike dela in odsotnosti ter organizirali delo v času trajanja epidemije, so navedli v SV.

Prilagodili so tudi psihološko podporo za pripadnike SV in njihove družinske člane. Pripadniki veterinarske enote izvajajo preventivno dejavnost s področja dezinfekcije prostorov in opreme ob rotacijah pripadnikov, ki opravljajo naloge pri varovanju meje, in po prevozih, ki jih SV zagotavlja za druge državne organe.

Pripadniki vojaške zdravstvene enote izvajajo preventivne preglede pripadnikov ob odhodu na mednarodne operacije in misije. Načrtujejo tudi preglede vseh pripadnikov ob menjavi kontingentov. V vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani so postavili mobilno bolnišnico ROLE 2.

Po navodilu uprave za zaščito in reševanje so v SV organizirali tudi mobilne ekipe za izvajanje hitrih pregledov za slovenskih državljanov, ki se vračajo iz tujine. Pripadniki enote laboratorija za jedrsko, radiološko, kemijsko in biološko obrambo so vzpostavili mobilni biološki laboratorij, in to z namenom odvzema brisov in dezinfekcije prostorov, so še zapisali v SV. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen