Sindikat bo v primeru ohranitve vladnega odloka o daljšem urniku trgovin pozval k stavki

0

Sindikat delavcev trgovine Slovenije zahteva spremembo vladnega odloka, da morajo biti prodajalne z živili odprte vsaj od 8. in najmanj do 20. ure, in sicer naj se omejitev postavi pri največ 18. uri. Spremembo zahteva najkasneje v 24 urah, sicer bo svoje člane pozval k stavki tako, da ostanejo doma, so danes sporočili iz sindikata.

Po današnji uveljavitvi spremenjenega vladnega odloka morajo biti prodajalne z živili odprte vsak dan vsaj od 8. ure in najmanj do 20. ure. Kot navaja vlada, se je za to odločila z namenom preprečevanja stikov zaradi epidemije covida-19. Daljši delovni čas naj bi namreč omogočil daljši časovni interval opravljanja nakupov in s tem zmanjšal koncentracijo kupcev.

Sindikat ukrepu ostro nasprotuje, “saj to v praksi za zaposlene pomeni še daljši čas izpostavitve nevarnosti covida-19 in dodatne nadure, ki jih bodo morali oddelati zaposleni v prvi bojni liniji”.

Zato zahteva, da se delovni čas omeji do 18. ure oz. se prilagodi lokalnim specifikam, saj da je lahko delovni čas na obrobnih območjih in v manjših krajih še krajši. “Ukrep naj se popravi najkasneje v roku 24 ur od prejema tega poziva, sicer bo Sindikat delavcev trgovine Slovenije svoje člane pozval k stavki tako, da ostanejo doma,” so opozorili.

Vladni odlok je sicer tudi določil, da imajo med 8. in 10. uro prednost pri nakupu in vstopu v trgovine ranljive skupine, ob nedeljah in dela prostih dnevih morajo biti razen bencinskih servisov in lekarn vse prodajalne zaprte. Sindikat ti dve spremembi pozdravlja.

“Zaradi pomanjkanja zdravih zaposlenih danes v trgovinah delujejo večinoma v eni izmeni. Delodajalci kadre intenzivno iščejo prek najrazličnejših kanalov, tudi kadrovskih agencij. Če izgubimo zaposlene, ki danes junaško opravljajo svoje delo, se tako mi kot delodajalci bojimo sesutja trgovinskega sistema, v skrajnem primeru celo zaprtja. V tem oziru je vladni odlok tisti, ki je neodgovoren,” je, kot so dodatno sporočili iz sindikata, dejal generalni sekretar sindikata Ladi Rožič.

“Situacija je urgentna in se mora nemudoma urediti, zato smo postavili rok 24 ur za popravek ukrepa in grožnja s stavko ostaja realna možnost v skrajni sili,” je zatrdil.

Kot je povedal, so danes z njimi v stik stopili tudi predstavniki delodajalcev, med njimi vodje na najvišjih ravneh, ki pojasnjujejo, da se soočajo s številnimi bolniškimi odsotnostmi, da nimajo dvojnih izmen in da je posel ob obstoječi vladni zahtevi po enotnem urniku za vso državo nemogoče organizirati.

Zato v sindikatu predlagajo, da se odpiralni čas določi ločeno po krajih, skladno z gostoto prebivalstva v določenem kraju v Sloveniji. “Povsem nesmiselno je, da bi bila denimo trgovina v Dolenji vasi, ki v seštevku nima niti 400 prebivalcev, odprta po minimalno določenem odpiralnem času od 8. ure do 20. ure. Zahtevamo logične ukrepe, ki bodo v dobrobit širše populacije in ne bodo pisani samo za večja mesta,” je dejal in dodal, da naj jim odločevalci v nasprotnem primeru pojasnijo in argumentirajo, zakaj bi trgovina, ki je imela v nekriznih razmerah krajši odpiralni čas, danes morala podaljšati odpiralni čas. “Ukrep bo v teh primerih prinesel samo nadure in dodatni stres za zaposlene v takšnih trgovinah.”

Uradni govorec kriznega štaba Jelko Kacin je po koncu seje vlade novinarjem na vprašanje, ali bo vlada sledila pozivu sindikatom, odgovoril, da bodo “v tem trenutku reševali človeška življenja, vse drugo je trenutno manj pomembno”. Glede vprašanja delovnega časa trgovin je vlada sicer po njegovem prepričanju dovolj odzivna, da bodo trgovci zadovoljni.

Tudi v Sindikatu trgovine Slovenije pri KS 90 od vlade zahtevajo, da spremenjeni odlok umakne oz. ga spremeni tako, da se delovni čas omeji do 18. ure, v manjših krajih pa dovoli, da je določitev glede tega v pristojnosti delodajalca, vendar največ do 18. ure. Tudi v tem sindikatu opozarjajo na izčrpanost delavcev: “Ali se vprašate, kaj se bo zgodilo čez en teden ali deset dni, ko kadra več ne bo in bodo trgovine dejansko zaprte?”

Notranji minister Aleš Hojs pa je v izjavi za TV Slovenija pozval, “da v tem trenutku ne grozimo s stavkami, da ne grozimo z drugimi ukrepi, ampak da skušamo čim bolje zavarovati svoje zdravje”. Izrazil je sicer prepričanje, da bo minister Počivalšek ponovno preveril veljavno uredbo in “če bi se izkazalo, da je smiselno delovni čas skrajšati, bo to tudi storil”.

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so STA povedali, da je minister danes z vodstvom Trgovinske zbornice Slovenije govoril o delovnem času trgovin ter da pričakujejo, da bo v petek prišlo do dogovora. Počivalšek je zvečer za TV Slovenija dodal, da če bodo s TZS in podjetji našli rešitev, ki bo omogočila uresničitev ciljev vlade – dovolj prostora v trgovinah za preprečitev stikov, zaprtje ob nedeljah in časovna obdobja za ranljive skupine – “bomo reagirali na dopisni seji vlade”.

Trgovci so v minulih dneh – pred današnjo uveljavitvijo vladnega odloka – večinoma prilagodili čas obratovanja trgovin.

Največji trgovec Mercator je za vsako regijo v Sloveniji določil ključne trgovine, katerih delovni čas bo do 20. ure, ostale so (bile) praviloma odprte do največ 18. ure.

Trgovine Interspar so bile med tednom odprte med 10. in 18. uro ter doslej ob nedeljah med 9. in 15. uro, trgovine Spar pa od 10. do 18. ure, ob nedeljah pa tiste, ki so obratovale, med 8. in 12. uro.

Trgovine Tuš so bile med tednom odprte med 9. in 18. uro ter ob nedeljah med 8. in 12. uro.

Hofer in Lidl sta imela prodajalne od ponedeljka do sobote odprte med 8.30 in 17. oz. 18. uro, ob nedeljah pa med 8.30 in 12. uro.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen