Občina Moravče znova nad Termit, podjetje očitke zavrača

0

Občina Moravče podjetju Termit očita, da krši inšpekcijsko odločbo o prepovedi predelave odpadkov na območju peskokopa Drtija. V Termitu očitke odločno zavračajo in poudarjajo, da od julija lani niso sprejeli nobenega odpadka. Inšpektorat stanja na terenu letos še ni preveril, aprila pa naj bi padla odločitev o Termitovi pritožbi na odločbo.

V zadnjih dneh se je skozi Občino Moravče znova močneje okrepil prevoz tovornih vozil, ki imajo svojo končno destinacijo podjetje Termit in peskokop Drtija, je prejšnji teden na spletni strani občine zapisal moravški župan Milan Balažic, pod pismo pa se je podpisal tudi poveljnik civilne zaščite Darko Vavpetič.

“Vodstvo podjetja Termit resno opozarjamo, da krši odločbo Inšpektorata RS za okolje in prostor s 16. julija 2019, po kateri mora zaradi neposredne nevarnosti dodatnega čezmernega obremenjevanja okolja prenehati z obratovanjem naprave za predelavo odpadkov, ki je na območju peskokopa Drtija,” navaja pismo. Odločba podjetju nalaga, da mora prekiniti z vsakim odlaganjem odpadkov, kar pa družba sedaj znova počne, navaja opozorilo.

Štab Civilne zaščite Moravče in uprava občine bosta storila vse, da preprečita kršenje zakona in izrabljanje položaja, ko so vse sile vlade in občine usmerjene k omejevanju epidemije koronavirusa ter v zaščito ljudi, so dodali.

V Termitu navedene očitke ostro zavračajo. “V družbi Termit smo resnično zgroženi nad poskusi blatenja našega podjetja s strani župana Občine Moravče, ki za medijsko pozornost izkorišča vsako možnost, ki se mu ponudi,” je za STA zapisala svetovalka uprave družbe Alenka Pavlin.

Termit dosledno spoštuje vse inšpekcijske odločbe, je poudarila Pavlinova. “To potrjujejo tudi vsi izvedeni ogledi okoljskega inšpektorja,” je zatrdila. Naprava za predelavo odpadkov od 11. julija lani ne deluje, prav tako od istega dne Termit ni sprejel nobenega odpadka.

V Termitu medtem ostajajo prepričani, da je poročilo Agencije RS za okolje (Arso), na podlagi katerega je inšpektorat izdal odločbo o prepovedi delovanja, nestrokovno in neustrezno. Zato bodo z vsemi razpoložljivimi pravnimi sredstvi “dokazali krivico, ki se nam je zgodila”, je poudarila Pavlinova.

Spomnila je, da predelava odpadkov nikoli ni bila Termitova primarna dejavnost in da so jo izvajali z namenom kakovostne sanacije odkopne jame in ohranjanja naravnih virov. Je pa bil zaradi odločbe inšpektorata ter “neprestanega in neutemeljenega blatenja s strani župana Občine Moravče” očrnjen ugled družbe Termit, kar je vplivalo tudi na poslovanje podjetja. Prav tako se nekdanji partnerji Termita soočajo z veliko višjimi stroški ravnanja z odpadki.

Na inšpektoratu za okolje in prostor so medtem za STA pojasnili, da je bil zaradi prijave nezakonito odloženega odpadka zadnji inšpekcijski nadzor v Termitu opravljen septembra lani. “Na kraju je bilo ugotovljeno, da ni šlo za odpadek,” so zapisali.

Zadnji nenapovedan izreden inšpekcijski nadzor glede ravnanja z odpadki pa je bil v Termitu opravljen maja lani, torej še pred izdajo odločbe, ki je predelavo odpadkov prepovedala. Takrat je bilo ugotovljeno, da so bili vsi odpadki, ki jih je družba prevzela v zadnjih štirih mesecih, na seznamu odpadkov, za katere ji okoljevarstveno dovoljenje dovoljevalo predelavo.

V nadzoru, ki je bil v Termitu izveden v okviru usmerjene akcije skupnih nadzorov imetnikov okoljevarstvenih dovoljenj v začetku oktobra lani, pa je okoljski inšpektor ugotovil, da zavezanec spoštuje odločbo, s katero mu je bilo odrejeno takojšnje prenehanje obratovanja naprave za predelavo odpadkov. V času nadzora omenjena naprava ni delovala.

Zadnjo prijavo o sumu kršitve odločbe inšpektorata s strani Termita so inšpektorji prejeli 19. marca letos. “Glede na to, da se inšpekcijski postopki vodijo po uradni dolžnosti in prijava pomeni le indic za uvedbo postopka, začetka novega inšpekcijskega postopka ne moremo napovedati,” so pojasnili. Prav tako niso želeli napovedovati prihodnjih dejanj inšpektorjev.

V Termitu so se sicer lani pritožili na odločitev inšpektorata, da ne smejo predelovati odpadkov. O tej pritožbi bo odločeno predvidoma aprila, so povedali na inšpektoratu.

Julija lani je Arso objavil rezultate posebne analize, ki je zaradi delovanja Termita ugotovila nastanek okoljske škode – onesnaženost tal, podzemnih in izcednih vod, med drugim visoko presežene vsebnosti nevarnih snovi, kot so težke kovine, kadmij, cink, arzenik in fenoli v zemlji. “Jasno je, da bo s strani Arsa izdana odločba za sanacijo tega območja,” je ob objavi ugotovitev povedal takratni okoljski minister Simon Zajc. Termit analizo sicer ocenjuje za nestrokovno in njene ugotovitve zavrača.

A postopek na Arsu teče, so pojasnili na ministrstvu za okolje in prostor. “Arso v primeru podjetja Termit vodi ugotovitveni postopek glede ugotavljanja okoljske škode. Ker postopek še traja, več informacij v tem trenutku ne moremo podati,” so zapisali. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen