Nepremičninski mogotec Barrack opozarja na skorajšnji zlom ameriškega hipotekarnega trga

0

Ameriški hipotekarni trg je tik pred zlomom, je po poročanju agencije Bloomberg dejal ameriški nepremičninski milijarder Tom Barrack. Opozoril je, da bo prišlo do učinka domin, če vlade in centralne banke ne bodo sprejele ustreznih ukrepov, ki bi preprečili nezmožnost odplačevanja posojil.

Kot je generalni direktor investicijske družbe Colony Capital Barrack zapisal v dokumentu, objavljenem v nedeljo, bi lahko na sistemski ravni prišlo do prošenj za reprogramiranje posojil, kar ima lahko učinek domin. “Posledice nezmožnosti odplačevanja posojil so jasne,” je opozoril.

Insolventnost zaradi pandemije koronavirusa in začasna ohromitev ameriškega gospodarstva bi lahko po njegovih besedah sprožili verižno reakcijo množičnih zaplemb nepremičnin in propada bank. Če pristojni ne bodo ukrepali, bodo posledice lahko večje od tistih, ki jih je v 30. letih prejšnjega stoletja povzročila velika svetovna gospodarska kriza, je opozoril.

Opozoril je, da hipotekarni naložbeni skladi v nepremičnine stojijo na krhkih temeljih. Enako velja za kreditne sklade in posojilodajalce, ki likvidnost trgu zagotavljajo z repo pogodbami.

Med možnimi rešitvami navaja 500-milijardno zvezno finančno spodbudo za zagotovitev likvidnosti finančnega sistema, začasno prekinitev priprave obračunov na osnovi tržnih vrednosti in zeleno luč bankam, da lahko začasno omogočijo prekinitev odplačevanja posojil brez kršenja pravil.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen