Kitajski veleposlanik v ZDA na zagovor zaradi škandaloznih izjav državnega uradnika o novem koronavirusu

0

Pomočnik ameriškega državnega sekretarja za vzhodno Azijo David Stillwell je v petek poklical na pogovor kitajskega veleposlanika v ZDA Cuija Tiankaija in uradno protestiral zaradi izjav tiskovnega predstavnika zunanjega ministrstva Kitajske, da je novi koronavirus na Kitajskem morda sprožila ameriška vojska.

Kitajce je razburila izjava svetovalca za nacionalno varnost ZDA Roberta O’Briena, da je Kitajska prepočasi reagirala na izbruh novega koronavirusa in s tem svetu zapravila dva meseca priprav nanj. Državni sekretar ZDA Mike Pompeo je bil podobno kritičen in je novi koronavirus označil za virus Wuhana, po kitajskem mestu v katerem je izbruhnil.

Tiskovni predstavnik Zhao Lijian je v četrtek tvitnil, da je morda ameriška vojska prinesla virus v provinco Wuhan in zahteval, naj ZDA objavijo podatke o prvem okuženem v ZDA, številu okuženih in imenih bolnišnic, ker so dolžne to pojasniti.

Stillwell je veleposlanika Tiankaija obvestil, da je širjenje teorij zarote smešno in nevarno ter da ZDA tega ne bodo dopuščale. Predsednik ZDA Donald Trump se na novinarski konferenci na to ni hotel odzvati. Dejal je le, da to ne odraža pogovorov, ki jih ima s predsednikom Xi Jinpingom. Kitajsko je tudi pohvalil, ker deli informacije, povezane z novim koronavirusom.

Novi koronavirus je izbruhnil decembra na Kitajskem in se razširil po svetu. Doslej se je z njim okužilo najmanj 145.369 ljudi. Umrlo jih je več kot 5000 ljudi. Peking je uvodoma skušal utišati zdravnike, ki so želeli sprožiti alarm, od januarja pa se je z virusom resno spopadel.

Bogati Kitajec Jack Ma je medtem v petek sporočil, da bo v ZDA poslal 500.000 kompletov za testiranje za novi koronavirus in milijon mask. Majeva dobrodelna fundacija je doslej že poslala podobne potrebščine v druge države, kot so Japonska, Južna Koreja, Italija, Iran in Španija.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen