Karantena za vse, ki bodo prišli z žariščnih območij

0

Uradni govorec slovenske vlade Jelko Kacin je danes napovedal, da bodo v prihodnje vsi Slovenci, ki se bodo vrnili z žariščnih območij pandemije novega koronavirusa, napoteni v karanteno. Do zdaj so v Sloveniji izdali odločbe 445 osebam, ki so že v karanteni.

Ponoči je s posebnim letalom iz Španije priletelo 41 Slovencev. Na letalu je bilo tudi osem Avstrijcev, ki so nadaljevali pot v Avstrijo. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal Kacin, je bil polet izveden ob visokih zaščitnih ukrepih, ob prihodu pa so potniki opravili zdravniški pregled. Nato so jih odpeljali v 14-dnevno karanteno v velenjski hotel Paka, ki je vladi v uporabo ponudila družba Hisense Gorenje.

Ker je Španija posebej rizično območje, bodo v prihodnje vsi potniki, ki bodo prišli od tam, napoteni v karanteno. “Prav je, da svojci to veste in da ste na to pripravljeni,” je dejal Kacin.

Ob tem se je zahvalil za razumevanje lokalnemu prebivalstvu v Velenju. “Slovencev v tujini je še veliko in to je lep primer solidarnosti, ki je tako ključen v tem težkem času. Upam, da bo to navdih tudi za druga podjetja s prostimi nastavitvenimi kapacitetami,” je pozval Kacin.

Vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter je dejal, da ima predstavnik civilne zaščite, ki stoji pred hotelom Paka, več dela s tistimi, ki hočejo v hotel, kot tistimi, ki bi želeli iti ven. “Starši in sorodniki, z vašimi je v hotelu Paka vse v redu,” je zagotovil. Karantena je po njegovih besedah nujna, da preprečimo nova žarišča epidemije.

Šter je še napovedal, da bo v soboto iz Madrida priletelo še eno letalo z novo skupino Slovencev, ki bodo po prihodu prav tako napoteni v karanteno. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen