Guterres: Novi koronavirus ogroža celotno človeštvo, zato mora ves svet ukrepati skupaj

0

Pandemija novega koronavirusa ogroža celotno človeštvo, ki mora skupaj ukrepati, je danes pozval generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres. ZN so ob tem zagnali humanitarno akcijo in zaprosili za dve milijardi ameriških dolarjev za najrevnejše ljudi na svetu, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Covid-19 ogroža celotno človeštvo in ves svet se mora odzvati. Ključnega pomena sta globalno delovanje in solidarnost. Ukrepi posameznih držav ne bodo zadostovali,” je opozoril Guterres, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Svet mora po njegovih besedah pomagati na milijone ljudem po svetu, ki se ne morejo zaščititi pred pandemijo novega koronavirusa. Ob tem je generalni sekretar ZN posvaril, da se virus že širi tudi po državah, ki so že tako sredi humanitarne krize zaradi konfliktov, naravnih nesreč ali podnebnih sprememb, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Storimo vse, kar lahko, da covid-19 ne opustoši krajev z omejenim zdravstvenim sistemom,” je pozval Guterres in spomnil, da ljudje v teh državah pogosto živijo v prenatrpanih begunskih taboriščih, kjer je pomanjkanje tekoče vode in mila za umivanje rok in ni dostopa do bolniških postelj in ventilatorjev.

“Če ne bomo odločno ukrepali, se bojim, da se bo virus ugnezdil v najbolj ranljivih državah, zaradi česar bo postal ranljiv ves svet, saj se bo virus ciklično širil po svetu, ne glede na meje,” je še posvaril.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen